Spotifysamhället

För några månader dök musiktjänsten Spotify upp på nätet. Kortfattat erbjuder den möjligheten att lyssna på musik på datorn utan att ha filerna på hårddisken. Istället loggar du in på en server och får tillgång till ”miljontals” låtar. Om du dessutom betalar några spänn i månaden slipper du höra reklamjinglar mellan samma låtar.

Spotify är inte intressant i sig. Det är bara det senaste sättet för underhållningsindustrin att försöka hinna med ett tåg som lämnat perrongen för flera år sedan. Däremot säger Spotify en hel del om det samhälle vi lever i.

I Spotifysamhället är du tvungen utföra en prestation för att slippa vissa typer av information. Ibland rör det sig om förhållandevis enkla åtgärder. En lapp på dörren för att slippa oönskad post. Hemligt nummer för att slippa samtal från försäljare. Medvetet sen ankomst till biografen för att slippa se annat än den film du betalat 100 spänn för. Snabba fingrar på fjärrkontrollen för att slippa reklamen.

Ett av de vettigaste skälen att lada ner teveserier från The Pirate Bay istället för att vänta till de visas på TV4 är att slippa reklamavbrott.

Ibland är det så gott som omöjligt att slippa undan som exempelvis när du åker tunnelbana. Ibland krävs viss förhandlingsskicklighet alternativt hörlurar och snabba steg om du inte vill veta mer om erbjudanden från Tele2 eller bli medlem i Greenpeace.

Kan någon vänlig själ förresten förklara varför det är ok att pracka på folk diverse abonnemang och medlemskap i olika organisationer medan exempelvis hemslösa som ber om några spänn genast blir ivägjagade av låtsaspolisen? Är det finare att tigga pengar till ett företag i telekombranschen än till sig själv? Var i ligger den stora skillnaden (förutom att de som tigger utanför bolaget ofta är trevligare och mindre påflugna)?

Spotify nöjer sig dock inte med en enkel gest eller handling. De vill ha cash. Spotify är ännu ett kliv in i en värld där du är tvungen att betala för att slippa bli informerad om vissa saker. Först måste du jobba ett antal timmar om dagen för att har råd med saker du behöver. Sedan några till för att ha råd med saker som du kanske skulle klara dig utan, men gärna vill ha.

I Spotifysamhället är du dessutom tvungen att jobba ytterligare några timmar för att har råd att slippa sådant du absolut inte vill ha.

Men allt är såklart inte elände. Jag kan inte tolka det faktum att fildelningen fortsätter öka i omfattning på annat sätt än att det handlar om en bojkott mot Spotify, med den skillnaden att de som deltar i aktionen slipper vara utan musik.

24 reaktioner på ”Spotifysamhället

 1. Spotify är ett jävla skämt. Inte bara det att de tappade en massa musik som de tydligen tankat upp olovandes, väldigt mycket är väldigt dåligt rippat. Det låter skit, helt enkelt, och är inte alls ett bra alternativ till hederliga 192 kbps och uppåt mp3:or.

  Att se skojarna på Bredbandsbolaget försöka kränga på kunderna Spotify är lika sorgligt som när de skulle kränga på dem Musicbrigades sunkiga WMA-DRM-vi-vill-egentligen-att-ni-köper-CD-nedladdningstjänst för några år sedan.

 2. Först: Daniel verkar vara ett skämt eftersom han inte känner till att ljudet i Spotify (Ogg Vorbis q5) motsvarar minst 192 kbs mp3. Det är bättre än de flesta mp3or som folk laddar hem. (Nej jag räknar inte er som kör era elit-320 kbs på slutna trackers.)

  För det andra: Spotify är inte ett initiativ från skivindustrin. Nej, det är ett resultat av svensk kreativitet och spetskompetens. (En av hjärnorna bakom den revolutionerande tekniken är killen som gav världen u-torrent.) Det tog nästan två år för Spotify att lyckas övertyga skivindustrin om att deras idé var bra.

  För det tredje: Ditt inlägg var ganska rörigt och verkar handla om någon slags aversion mot all slags reklam. I sammanhanget blir det då lite pinsamt eftersom t.ex. TPB (fildelarnas mainstreamcenter) endast kan existera genom ganska påträngande reklam. Fast, ja just det, alla har väl adblock nuförtiden.

  För det fjärde: Jag förstår inte hur en ökad fildelning skulle vara en protest mot Spotify. Det är ju ganska absurt. Snarare är ju trenden att folk minskar sin fildelning av musik efter att ha provat Spotify. Att det sedan fildelas mängder med annat material (som säkert ökar) verkar inte textförfattaren ha funderat över.

  För det femte: Spotifys affärsmodell är framtiden. Det kallas freemium och är ett sätt att erbjuda folk något gratis samtidigt som det finns incitament att vilja betala för något lite extra.

 3. (1) Det lämnar jag till någon som använder Spotify att avgöra

  (2) Spotify säljer musik på nätet och är därmed en del av skivindustrin. Lyckas ”svensk kreativitet och spetskompetens” inte bättre än så ligger vi risigt till.

  (3) Jag tycker varken bättre eller sämre om reklam för att den råkar ligga på TPB. Min främsta invändning är annars att föremålen i reklamen kostar pengar. I övrigt föredrar jag att själv välja om jag vill ta del av reklam eller inte. Jag vill verkligen inte betala för att slippa.

  (4) Så fildelningen minskar? Det var verkligen intressanta uppgifter.

  (5) Om du hade läst mitt inlägg mer noggrant hade du förstått att det är just detta som är mitt problem (men det skulle samtidigt förvåna mig om just Spotify finns kvar om ett år).

 4. (1) Det lämnar jag till någon som använder Spotify att avgöra.

  Jag använder Spotify och vet av egen erfarenhet att det är så.

  (2) Spotify säljer musik på nätet och är därmed en del av skivindustrin. Lyckas “svensk kreativitet och spetskompetens” inte bättre än så ligger vi risigt till.

  Du verkar inte veta vad Spotify är för något. Spotify är en gigantisk nätradio där man själv kan bestämma vad man vill lyssna på. Med din logik så är ju varje liten oberoende radiostation på nätet en del av skivindustrin…

  Med tanke på din diss av det tekniska kunnandet bakom p2p-tekniken i Spotify ber jag dig ge något exempel på vad du tycker är ”kreativitet och spetskompetens”.

  (3) -snip- I övrigt föredrar jag att själv välja om jag vill ta del av reklam eller inte. Jag vill verkligen inte betala för att slippa.

  Med andra ord så är Spotify inte något för dig. Då var det avklarat. Att hundratusentals andra gillar konceptet är en helt annan sak.

  (4) Så fildelningen minskar? Det var verkligen intressanta uppgifter.

  Läs om, läs rätt. Jag kan försöka förtydliga mitt påstående för att det ska nå fram. Många av de som har börjat använda Spotify har minskat eller helt slutat fildela musik eftersom deras behov tillgodoses av tjänsten. Det säger ingenting om huruvida den totala fildelningen ökar eller minskar, men kan ge en indikation om att fildelningen av musik kan vara på väg neråt om fler väljer att gå över till lagliga alternativ.

  Man ska även komma ihåg att för många är fildelning en reaktion mot att det inte går att få tag på musik på ett enkelt, billigt och smidigt sätt. Nu när Spotify gör det hela enkelt och gratis gör många en omprioritering.

  (5) Om du hade läst mitt inlägg mer noggrant hade du förstått att det är just detta som är mitt problem (men det skulle samtidigt förvåna mig om just Spotify finns kvar om ett år).

  Jag förstod att det var ditt problem, men ville bara sätta den korrekta etiketten på fenomenet.

  Vad får dig att tro att Spotify på något sätt inte skulle finnas kvar om ett år? Jag är nyfiken på vad du besitter för hemlig information.

 5. (1) Det där råder det uppenbarligen delade meningar om. Själv föredrar jag vinyl.

  (2) På A svarar jag: Ja. På B svarar jag: The Pirate Bay eller kanske Skype (om jag måste välja någon).

  (3) Tack! Och inte heller för de miljontals andra som föredrar helt vanlig fildelning antar jag?

  (4) Tror knappast att fildelningen minskar bara för att ett fåtal musikkonsumenter använder Spotify. Har du några belägg för det? Tror inte ens att de som använder Spotify fildelar mindre.

  Sedan är ju Spotify inte gratis. Det är, återigen, just detta som är mitt problem.

  (5) Jag har svårt att tänka mig att folk vill betala för en sämre version av något som tidigare varit gratis. Men jag kan ju ha fel på den punkten.

 6. (5) Jag har svårt att tänka mig att folk vill betala för en sämre version av något som tidigare varit gratis. Men jag kan ju ha fel på den punkten.

  Poängen är att det är en bättre version. Pirate Bay och andra sajter kräver många steg för att du ska kunna lyssna på musik. På Spotify lyssnar du direkt. Det är till och med snabbare än Winamp.

  I övrigt verkar vi inte riktigt komma vidare här. Vi har helt enkelt för olika åsikter om allt.

 7. Att Spotify skulle vara en bättre version håller jag inte med om. Det kostar som sagt pengar och andra klagar både på utbud och kvalitet.

  Det går dessutom inte att lägga över musiken på sin iPod, för att nämna ytterligare ett problem.

  I bästa fall kan Spotify och liknande tjänster vara ett komplement. Det är däremot oerhört naivt att tro att de skulle ersätta gammal hederlig fildelning.

  Men som sagt. Jag är verkligen inte intresserad av Spotify som produkt. Som symptom däremot!

 8. ”Daniel verkar vara ett skämt eftersom han inte känner till att ljudet i Spotify (Ogg Vorbis q5) motsvarar minst 192 kbs mp3.”

  Nej, jag är inte ett skämt, jag har en hel del professionell erfarenhet av just onlinetjänster för streamad musik. Jag lyssnar på streamad och nedladdad musik dagligen, och jag hör skillnad mellan olika filkvaliteter på SAMMA dator i SAMMA lurar.

  Det är lite rörande att Spotify känner att de måste hänga på små bloggar och försvara sig. Ta och fixa de där musikrättigheterna istället. Lär ju ta ett tag om exempelvis Universal fortfarande kör med kontrakt tjocka som förundersökningen mot Gottfrid Swartholm.

 9. som fredrikedin påpekade kan jag inte lägga över spotifymusiken på min dyra ipod. fixa det så kanske jag hatar er lite mindre. ta gärna bort caroline af ugglas ur reklamen och anseendet stiger ytterligare.

  skjut er och gör alla mp3or i spotifys arkiv tillgängliga för nedladdning så är ordningen återställd.

 10. Pingback: Nej « Televerket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s