Die Welle

Die Welle

Dags för en recension igen. Den här gången handlar det om den tyska filmen Die Welle.

Före detta punkaren och husockupanten Rainer, som spelas av favoriten Jürgen Vogel, är en populär gymnasielärare. När det är dags för projektarbeten i samhällskunskap får skolans lärare varsin ideologi att föreläsa om. Rainer vill givetvis ha anarkismen, men ämnet är redan upptaget så han får finna sig i att ha en kurs om autokrati istället. 

Diskussionen i klassen kommer snart att handla om huruvida en totalitär regim, i stil med den nazistiska, skulle kunna ta makten i Tyskland igen. Eleverna menar att detta är omöjligt så Rainer beslutar sig för att göra ett experiment. Han inför diktatur i klassen, med bland annat envåldshärskare, uniform, en läskig symbol och en särskild hälsning. Eleverna blir medlemmar i rörelsen, Die Welle, med Rainer som ledare. 

Experimentet går givetvis överstyr och Die Welle börjar leva sitt eget liv. Två system ställs mot varandra. Skolans ordinarie individualistiska system där var och en har rätt att välja mellan att vara punkare och bära märkeskläder – och Rainers monster. 

Allt är dock inte så självklart som det verkar. Det är nämligen inte en form av nazism som uppstår i Rainers experiment, även om han själv kallar sin skapelse fascistisk. Det är istället ett system där skillnader baserade på klass, kön och etnicitet avskaffats. De elever som ingår i Die Welle talar uppskattande om att alla numera är lika mycket värda. Oavsett var de kommer från, hur de ser ut, om de är pojkar eller flickor eller om de har rika föräldrar eller inte.  

Så visst finns det ett totalitärt monster i filmen. Jag tänker på skolans, och resten av västvärldens, ordinarie ordning. Ett system som förutsätter orättvisor, ojämlikhet och utsugning. Ett system där dessa påtvingade skillnader mellan människor betraktas som så normala att de överhuvudtaget inte diskuteras. Där drömmen om samhälle utan dessa skillnader stämplas som ”fascistisk”.  

Den här ordningen skrämmer mig betydligt mer än några personer i vita skjortor som marscherar i takt. Eller bruna för den delen.

Dela på Facebook

22 reaktioner på ”Die Welle

 1. Alltså, att utplåna skillnaderna mellan klasser (inte klasserna i sig, avgörande distinktion) var en bärande del i Hitlerjugends filosofi. Alla gossar skulle klä sig lika och vara lika mycket värda oavsett bakgrund. Lite som i Welle alltså.

  Fascismen handlar om att samla hela samhället kring ett centralt värde (nationen, oftast) och få de som ingår i samhället att glömma bort andra skillnader. För att det ska fungera kan inte det fascistiska systemet tolerera avvikare. Enbart av den anledningen är dagens system att föredra framför det fascistiska.

  Fascismen är hela Welle-systemet, PLUS ”orättvisor, ojämlikhet och utsugning”. Det är det som är så skrämmande med personer i bruna skjortor som marscherar i takt. De vill försvara det rådande systemet men ta bort alla de roliga aspekterna av det.

 2. Visst. Men något klasslöst samhälle eftersträvade de knappast.

  Det jag försökte säga med recensionen är att Rainer snarare skapar någons sorts socialistiskt system. Vilket liberaler betraktar som minst lika läskigt. Man skulle, åtminstone om filmen varit lite sämre och inte lämnat dörren öppen för alternativa tolkningar, kunna räkna in filmen i den globala kampanj där alla röster till vänster om Mona Sahlin och Tony Blair besmutsas.

  Alla vi som vill ta bort det rådande systemet men försvara alla de roliga aspekterna av det måste se upp för sånt.

 3. ”Det jag försökte säga med recensionen är att Rainer snarare skapar någons sorts socialistiskt system.”

  Avgörande är toleransen för oliktänkande. Finns den där är det socialism, annars något annat.

 4. Visst, jag är med dig. Men vad menas med oliktänkande? Någon som uttrycker en annan åsikt än majoriteten / ledare / partiet? Eller någon som bryter mot gemensamma överenskommelser?

 5. Tack! Jag hittade lite kod som jag lagt till längst ner i kanten. Inte världens bästa, men det funkade. Ska ändra så fort jag hittar bättre kod. Eller ännu hellre, wordpress fixar en widget…

 6. Fast med den koden går det bara att länka hela bloggen. Inte ett specifikt inlägg. Jag vill ju dela inläggen fortlöpande!

 7. Jag är inte säker på att jag håller med men min känsla efter filmen var definitivt en fåga om – varför ska vi bli upprörda? VAD exakt är så hemskt i Die Welle? Visst, en galning, men det hittar du ju valfristans, men med organisationen i sig? Det är svårt att göra film där alla beskriver en sammanslutning som positiv men publiken ska fatta att den är negativ ”för att det är så” ungefär, för att vi är dumma i huvudet och vill ha tillbaka Hitler-Tyskland om vi inte tycker det? Mycket tveksam slutsats.

 8. Filmens budskap är helt enkelt att alla försök att jämna ut materiella skillnader ofelbart leder till diktatur. Spöket i filmen är inte Nazi-Tyskland utan DDR.

  Det enda alternativet till vår liberala ”demokrati” målas ut som ett system där man inte får säga vad man tycker eller vara ”punkare”.

  Men så behöver det ju inte alls vara.

 9. Welle-klassen känns ungefär som min mellanstadieklass, med den coola klickens välde sanktionerat av en lärare som själv inte tagit sig vidare från högstadiets identitetskriser; ett slags gränslös kamratfostran i en värld av godtyckliga symboler och trender. Och där väljer jag att placera den gnagande känslan av obehag som filmen lämnar efter sig. Den är otäck eftersom där inte finns någon trovärdig auktoritet, någon som agerar utifrån en erfarenhetsbaserad visshet, med legitimitet i världen såsom ungarna uppfattar den – eller en trovärdig föräldrafigur, för att ta till ett reaktionär-psykologiskt uttryck. I tomrummet lämnas utrymme för antipersonen Rainer, glatt glidande på ytan, utan en susning om vad som sker i hans egen – och gruppens – inre värld. Och vips så är människan/djuret/monstret ute ur garderoben, igen.

 10. tack återigen för filmtipsen!

  det här känns igen. jag har för mig att jag har sett en amerikansk film med samma namn (the wave) om en lärare som skapar en ”fascistisk” rörelse i ett rent studiesyfte. ringer det inte en klocka hos någon annan?

 11. Har fastnat för din blogg och läst inläggen såhär långt bak istället för att läsa samhällsekonomi. För att jag är tuff anarkist!

  Hursomhelst, jag håller med en del av det du säger i det här inlägget. Jag minns hur jag när jag såg den här filmen reagerade på hur mycket bra som kom ut av det här, och att de ju faktiskt borde finnas något sätt att utvinna de bra delarna av ”ideologin”. Ditt allmänna försvarstal av rörelsen finner jag dock motbjudande.

  Vad i helvete? Har du glömt detaljen att de behandlar alla som inte rättar sig i ledet som skit? utomstående och meningsmotståndare tvingas in i systemet eller fryses ut. Absolut, så ser det ut i vårt nuvarande samhälle också, till viss del. Betyder det att det är rättfärdigat och positivt att försöka förstärka det? Snälla, förklara, för jag tror att jag missat något här.

 12. Filmen handlar inte om nazism eller DDR i synnerhet utan om autokrati i allmänhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s