The deep structure of Karl Marx

The not so deep structure of Karl Marx

Dags för lite musik igen. Tisdagar kanske får bli musikdagen ett tag framöver.

Det finns en hel del att säga om den här kompositionen från förra hösten. Det var det första jag spelade in på mycket länge. Därför innehåller den en hel del gamla favoriter, det vill säga Rhythm & Sound och saker som låter som Rhythm & Sound. Bland annat M6, det kanske vackraste musikstycke som någonsin graverats i en bit plast och två spår från Burials (bolaget, inte snubben) fina serie sjutumssinglar.

Den ena, Bobo Shantis ”Poor People Must Work”, är värd en helt egen utredning. Den poetiska texten är nämligen en ultimat version av Karl Marx Kapitalet. Smaka bara på titeln:

Poor people must work

Det är egentligen allt du behöver veta om hur samhället fungerar. Nåja, kanske inte riktigt allt. Men nästan. Den afro-germanske konstnären Carl Craig (den kommer i en senare komposition) har gjort en ännu mer tillspetsat version där titeln upprepas som ett mantra. En version av en version av en version. Det kokas ner till en koncentrat av alltings jävlighet. Som att reda en sås av klassamhället.

Hursomhelst. Allting börjar med ett fint stycke av Shackleton. Om någon hävdat att jag skulle fastna för etno-bongo-trummor på gamla dagar skulle det blivit slagsmål. Ovanpå Shackletons ljudmatta läser någon som kallar sig Vengeance Tenfold ett manifest som balanserar på den tunna linjen mellan nietzscheiansk teori om den eviga återfödelsen och your avarage flumsnack på syra.

Kompositionen innehåller också två spår av den som, tillsammans med Luke Hess och Marko Fürstenberg, bäst förvaltar arvet efter Rhythm & Sound nämligen kanadensaren Scott ”Deadbeat” Monteith. I ”Deep Structure” besvarar han möjligen frågan jag ställde i ett tidigare inlägg. Vad ska man egentligen kalla den här musiken? The deep stucture of reggae? Varför inte. The deep structure of Karl Marx? Jag tror vi släpper det där.

Kalaset avslutas med lite poesi av Linton Kwesi Johnson. Jag vet. Svart musik med ett ”budskap”. En miljon white-people-poäng. Men jag kan inte hjälpa det. Jag älskar Linton.

REKTOR SELEKTOR – BASKULTUR – NOV 2008

1 Death Is Not Final – Shackleton
2 Vansan – Appleblim
3 Basin Dub – 2562
4 Doubledub – Christian Burkhardt
5 Gone to the Dogs – Claro Intelecto
6 How Do I Know – Loco Dice
7 Poor People Must Work – Rhythm & Sound vs Bobbo Shanti
8 Boss Man- Rhythm & Sound vs Walda Gabriel
9 M6 (A) – Maurizio
10 Deep Structure – Deadbeat
11 Nightwalker – Trentemøller
12 Bless You – Lulu Rouge
13 Perdon – Pan/Tone
14 Tight Laces – Loco Dice
15 Xberg Ghosts – Deadbeat
16 You Bring Me Down – Shackleton
17 Bass Culture- Linton Kwesi Johnson

10 reaktioner på ”The deep structure of Karl Marx

  1. Ser ju ut som ett strålande urval! Men detta är ju typiskt musik som jag inte vill lyssna på framför datorn, utan i lurarna medan jag rör mig i staden på kvällen. Med andra ord vill jag ladda ner den, men du verkar inte ha kryssat i den möjligheten på Soundcloud. Kan förstås rippa, men det tar ju tid…

  2. boken finns som pdf, så bara fixa download!… och gärna som mp3, så även jag kan lyssna på den i hörlurar i stan.

  3. Hittade just din blogg! ”Poor people must work – det är egentligen allt du behöver veta” är en fantastisk formulering. Har god lust att gå in och uppdatera gamla texter på socialist.nu/abc 😀

  4. Det är dessutom en bra ingång för att vidga fattigdomsbegreppet (vad är det som gör att människor som tjänar 25 000 i månaden känner sig tvungna att arbeta mer?).

    För övrigt skulle jag gärna se en Rektor Selektor-torrent jag med… känn pressen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s