Verklighetens folk

Verklighetens folk

Sedan sin oväntade intellektuella peak i somras har Göran Hägglund utnämnt sig själv till talesman för några han kallar ”verklighetens folk”. Vi är många som undrat vilka de egentligen är. De svepande generaliseringarna och uppskruvade tonläget antyder att Göran önskar omfatta fler är de knappa 4 procent av befolkningen som enligt den senaste opinionsundersökningen sympatiserar med Kristdemokraterna.

Vi behöver inte undra längre. Kristdemokraterna är nämligen vänliga nog att förklara saken ingående på sin hemsida. Jag lägger ut texten här i fall det är några av er läsare som har ett sånt där filter mot ”bedrägliga webbplatser”:

Verklighetens folk är människor som lever sina liv som folk gör mest. Du och jag. Det är alla vi som gjort livsval som vänstern tycker är fel.

Som tycker det är okej med familj, att arbeta, ta semester, ha fredagsmys och titta på ”Så ska det låta” på TV. Som inte vill att politiker lägger sig i våra liv och vår vardag för mycket och som inte ser varje val i livet som ett resultat av förtryckande strukturer.

Verklighetens folk ser inte världen genom ideologiska glasögon i första hand. Verklighetens folk har självklart ideologiska uppfattningar, men skriver inte nödvändigtvis andra på näsan hur de ska göra och tycka eller tycker att alla åsikter ska resultera i en ny lagreglering, ett nytt förbud eller ett nytt styrande bidrag.

Vanligt folk är obekymrade över märkliga teorier om hur livet ska levas, men blir förskräckta när politiker vill ta till lagstiftning för att ändra deras livsstil.

Texten är något motsägelsefull. Kristdemokraterna har tidigare gjort sig kända för att just vilja låta politiker lägga sig i människors livsval. Särskilt när det gäller frågor som rör familjen. De vill bland annat bestämma vilka som ska få gifta sig med varandra och om kvinnor ska få göra abort eller inte. Det finns till och med kristdemokrater som vill att lärare ska få ljuga för sina elever. Snacka om att lägga sig i familjelivet.

Det skulle vara lätt att göra sig lustig över den totala brist på självinsikt som definitionen skvallrar om. Men skrattet fastnar i halsen. Det finns en underton i texten som inte är ett dugg lustig. Det handlar om missförståndet att borgerlig politik skulle innebära att politiker la sig i människor liv i mindre utsträckning. Som om exempelvis sänkta skatter och privatiseringar skulle innebära någon typ av frihet. Det kanske det gör för de allra rikaste. Men att klassklyftorna ökar, arbetslösheten stiger, skolor och sjukvård blir sämre, bidrag och socialförsäkringar försämras innebär raka motsatsen till frihet för oss andra.

Så snälla Göran Hägglund. Sluta uttala dig å andras vägnar. Du vill just  lägga dig i människors vardag genom att försämra deras villkor och bestämma över hur de väljer att leva sina liva. Du representerar som tur är inga andra än en krympande samling stollar.

I det här fantastiska inlägget kan fördjupa dig i detta.


7 reaktioner på ”Verklighetens folk

  1. Det är väl JÄTTEFINT att Hägglund kämpar för alla oss vanliga människor och våran rätt att fatta VIKTIGA, SJÄLVSTÄNDIGA beslut om våra LIVSVAL. Som till exempel om det blir OLW eller Estrella till fredagsmyset.

  2. Måste bara rekommendera en text som handlar om detta ämne. Va ett tag sedan jag läste den (får nog läsa om den) men kommer ihåg att den handlande om vänstern/högern och den här formen av populism. För varför är det så att han gör detta utspel? Tyvärr så finns det en väldigt massa folk som faktiskt tycker så där. Att vänstern lägger sig i ”vanligt folks” liv. De ska inte säga sexistiska saker, äta vegetariskt, får inte köpa vissa varor osv. Den säger alltså att felen i samhället beror på dig. Dina göranden, tyckanden och moral. Medan (höger)populismen jämt riktar en ilska mot någon annan. Så som invandrare, slappa bidragsfuskare, kultureliten eller vad det är.

    http://www.ubishops.ca/BaudrillardStudies/vol4_2/v4-2-jrlindsey.html
    (är förövrigt en artikel om en bok Baudrillard skrivit som verkar hur intressant som helst)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s