Verklighetens folk – nu som fars

SWHP0041

Det tragiska skådespelet kring Kristdemokraternas motsägelsefulla svärmeri för ”verklighetens folk” upprepade sig idag igen. Den här gången som fars. Göran Hägglunds dubbelgångare Jimmie Åkesson hotar nämligen att sno hela konceptet.

Det påminner lite grann om när Jimmie försökte sno fildelare från Piratpartiet (nu blev det visst tvärtom, men det är en annan historia). Egentligen är det inte alls kul. Jimmie är en obehaglig ledare för ett obehagligt parti.

Kanske har jag sjuk humor, men jag kan inte annat än att tycka Sverigedemokraternas utspel är hysteriskt roligt. Tänk bara att få se Göran och Jimmie battla om vilken typ av intolerans som egentligen är verkligast, homofobi eller rasism. Vilken del av  folket som är verkligast, fundamentalister eller fascister. Vilka som är overkligast, kulturarbetare eller muslimer.

Allra roligast kommer det bli att följa kampen om vilken verklig lära som ska ersätta den overkliga evolutionsteori som den bögfeministiske kulturarbetaren Charles Darwin fantiserat ihop. Blir det Intelligent Design? Bibelns skapelseberättelse? Eller blir det ett hyperverkligt helsvenskt drama med Ask och Embla i huvudrollerna?

Showen kan börja.

12 reaktioner på ”Verklighetens folk – nu som fars

 1. Vilken underbar bild! Var hittade du den? Jag skulle vilja se nr 1-40 och 42-100 också…

 2. Tack! Fascinerande samling, minst sagt. Familjelyckan ovan var ju verkligen en av de mest normala bilderna. Det fanns massor för Göran och Jimmie att hämta där…

 3. Jag kommer att följa din blogg med stort intresse, roligare och mer träffande har jag inte sett på länge! Oerhört bra inlägg f.ö!

  mvh

 4. Dread och Berra: Tack! Sprid gärna 🙂

  Raven: Tack för tipset. Läste In the Shadow … för länge, länge sedan.

  Visst finns det folk som faktiskt tycker så. Dock tror jag inte att de är särskilt många. Känns mest som om SD och KD bråkar om någon procent väljare som tar en av dem till riksdagen. Att hänvisa till ”vanlig folk” är ett gammalt trick. Som tur är brukar vanligt folk inte vara särskilt många.

  Jag var oerhört fascinerad av så kallade moralpaniker en gång i tiden. Tycker situationen påminner om en sån. Läste en bok av två forskare som hade studerat de flesta kända moralpaniker i västvärlden under massor av år. De kom fram till att det måste till två saker för att paniken ska uppstå.

  (1) En utbredd oro hos allmänheten för ett hot – verkligt eller inbillat
  (2) En påtryckargrupp – ofta intresseorganisation eller parti – med intresse av att skapa panik kring det fenomen som oron gällde.

  Hos samtliga moralpaniker fanns båda dessa saker tydligt. Det ena räcker alltså inte. Finns det bara en oro självdör den snart, fins bara en påtryckargrupp blir det ingen panik. Som tur är tror jag alltså det är väldigt få som ororar sig över vad vänsterakadekmiker och kulturarbetare tycker och tänker. Deras värv har alldeles för lite materiell inverkan på andras liv och levene.

 5. har det blivit en trend nu att prata och marknadsföra sig med texter om vanligt folk, vanliga människor, vanliga liv? Tycker jag hört en del sådant!

 6. Visst är det så. Men det är ett gammalt trick att skapa en grupp (ofta helt påhittad) ”vanliga människor” och ge dem vissa egenskaper för att sedan kunna stämpla alla som inte besitter dessa egenskaper som otrendiga, sjuka, onormala eller vad man nu har för syften.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s