Moderatkoden

Sent om sider ger sig Moderaterna in i kampen med SD och KD om vilka som är verkligast. Moderaterna nöjer sig dock inte med en verklig partiledare. Hela partiet ska bli verkligt. Varenda liten moderat från Anton Abele till Gunnar Hökmark.

Det är heller inte lite grooming det rör sig om utan ett helt paket. Här är några av de mer handfasta tipsen:

Personlig kommunikation handlar om att vinna förtroende hos väljarna. Väljaren ska känna tillhörighet och välkomnade från företrädaren. Därför bör kläderna vara vardagliga; vi lämnar slips och pärlhalsband hemma. Dräkt och kostym skapar också en distans genom att de framställer personen i den roll hon har, inte som den person hon är.

Hur det är med exempelvis minkpälsar framgår inte. Däremot finns riktlinjer för den nya verkliga attityden:

De nya moderaterna är avslappnade, trygga i sig själva och är lätta att tycka om. De är inte arroganta, nonchalanta, överdrivet allvarliga eller klämkäcka.

Det hedrar dem visserligen att inte vara klämkäcka efter att ha bedrivit hetsjakt på fattiga, arbetslösa och sjuka. Däremot tror jag det blir svårt att uppfylla det där med ”lätta att tycka om”.

För säkerhets skull bifogas också en ordlista så att ingen moderat ska råka försäga sig. Istället för att berätta vad de egentligen tycker och tänker finns förslag på ett antal nysvenska omskrivningar. ”Sänka ersättningsnivån” ska bytas ut mot ”det ska löna sig att arbeta”,  ”privata” ska byta ut mot ”enskilda” och – min favoritomskrivning – ”privatisering” ska bytas mot  ”mångfald”.

Hur den här kavajen (och personen) passar in i nya Moderaternas nya verklighetsanpassning är dock i skrivande stund oklart.

20 reaktioner på ”Moderatkoden

 1. Påminner mig om delar av 68-vänsterns överklassungar som knallade omkring i blåbyxor och skyddsskor för att ”solidarisera sig med arbetarna”. Numer cyklar dom omkull och räddas av en bibel och skriver skit i SvD. (Taget ur en självupplevd verklighet refererad av äldre släkting)

 2. Kan inte såga annat än att grabben AA lyckats.
  MTVs fredspris 2007
  Årets Stockholmare DN/City 2007
  Samhällsdebattör (18år)
  Yngst i riksdagen 2010????

  Måste säga att jag inte kan rösta på miljöflummarna eller Mona S. Så vem finns kvar?

 3. Wonder:
  Politiska dresscodes har en tendens att bli riktigt tokiga. Men jag tror åtminstone (v) slutat ”klä ner sig”.

  Jag och en vän spekulerade i hur ett motsvarande dokument från KPML(r) skulle se ut. Hade varit spännande att se.

  Annars tror det skulle sluta med att alla partier såg ut och uttryckte sig likadant. Vilket å andra sidan skulle ge en hyfsad rättvisande bild av verkligheten.

 4. Zigge:
  Ja, det är inte alls lika lätt att hitta partier man gillar, som att hitta de man inte gillar. Kanske hjälper det att se på röstande som en negativ handling, att rösta emot vissa partier.

  Det finns om jag förstått saken rätt hyfsat seriösa förslag om ”negativa röster” typ om man röstar på M dras en röst ifrån det totala antalet.

  Nu slår det mig att det i praktiken skulle innebära att inga partier skulle få några röster. Frågan är om man skulle räkna det som noll eller om man skulle fördela mandat utifrån minst minus. En spännande parlamentarisk utmaning.

 5. ”Det hedrar dem visserligen att inte vara klämkäcka efter att ha bedrivit hetsjakt på fattiga, arbetslösa och sjuka.”

  Det där var väldigt roligt skrivet. Jag önskar jag hade kommit på det själv. Ja jävlar. Folk är inte kloka.

 6. Så underbart folkligt det känns med ett parti vars ledare måste uppmana medlemmarna att ”Lämna slips och pärlhalsband hemma” , det blir så äkta och trovärdigt.

  Och hur folkliga är de egentligen när de brukar bära slips och pärlhalsband ?

 7. HNK: Tyvärr är ju moderaterna ännu roligare. Eller inte. Kan inte bestämma mig.

  Marcus: poängen med dokumentet verkar vara att försöka framställa sig som något helt annat.

 8. Fredrik E: Nja, utan dylika dokument skulle det snarare visa på ett bisarrt sätt hur kulturellt olika olika partier är. Tror knappast alla skulle se likadana ut.

  Min fördom är att ”verklighetens folk” om man ska säga så hittas bland sossarnas företrädare och gam-centern. De sticker ut minst, sällan kostym eller slips, men sällan heller udda på något annat sätt. Folkpartisterna är tråkigast, ser ut som valfri byråkrat. Typ uppklädda, fast utan slips eller pärlhalsband. Moderaterna är ju humor på hög nivå. De behöver faktiskt de nya reglerna… Miljömupparna, tja, skägg, fjällräven, osv.

  Vänstern är lite mer delad. Du har de som verkligen sticker ut, livstilsvänstern. Pratar man mer om de breda lagren, så är det påfallande ofta någon som i stort sett ser ut som en socialdemokrat, men som sticker ut med någon detalj. Kan vara skinnjacka, udda frisyr eller något udda smycke. Markerar gärna avstånd till andra politiker. Det som främst markerar en vänsterpartist (eller övrig vänster för all del) är att de oavsett ämne och kunskap i ämnet gärna är i centrum av diskussionen…

 9. Det måste ju kännas betungande att ha superdyra slipsar och pärlhalsband att lämna kvar hemma. De flesta av oss behöver ju inte tänka på att inte hänga på oss sådant.

 10. Kerstin och Mikael:
  Grejen är ju just att partierna är kulturellt olika, men riktar sig till precis samma väljare, nämligen de procent mer eller mindre missnöjda sossar som avgör varje svenskt riksdagsval. Därför tror jag ett liknande dokument skulle se ungefär likadant ut för alla riksdagspartier. Sewdan kan jag hålla med om att sossarna redan ser ut så.

  Bara det faktum att (m) måste förställa sig för att nå ut utanför de egna leden säger allt om vilka de egentligen representerar, folk med dräkt, pärlhalsband och motsvarande herrkonfektion.

 11. Någon mer än jag som har noterat hur otroligt lika Anton Abele och H. P. Lovecraft är? Skrämmande, på flera sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s