Ett litet steg för Ohly

I helgen knuffades Lars Ohly ett pyttelitet steg åt helt rätt håll. Vänsterpartiet kommer i fortsättningen att driva kravet på sex timmars arbetsdag. Det var verkligen på tiden. Denna viktiga men samtidigt stendöda fråga kommer alltså tillbaka som en zombie för att äta arbetslinjens förespråkare levande.

Ok, jag överdriver. Kravet bär inte det klasslösa samhället i sitt sköte. Det är ärligt talat ganska anspråkslöst. Men jag är ändå glad att någon problematiserar det faktum att vi haft åtta timmars arbetsdag i snart hundra år medan produktiviteten ökat mångfalt.

Vem som cashat in på det? You do the math. Det är inte de som stämplar in åtta och ut halv fem i alla fall. Så mycket är säkert.

Göran Hägglund, en av de få politiker som det finns någon poäng med att följa på Twitter, var inte sen att gratulera:

Mesigt Vänsterpartiet! Minskad arbetstid med 25% o bibehållen lön. Bah! Varför inte 2 timmars arbetstid o dubbel lön?

Jag håller såklart med honom. Och det är inte första gången han är helt rätt ute. Läs det här raderna av Jack London också Göran så kanske alla bitarna faller på plats:

”Let us not destroy those wonderful machines that produce efficiently and cheaply. Let us control them. Let us profit by their efficiency and cheapness. Let us run them for ourselves. That, gentlemen, is socialism…”

På samma tema…

9 reaktioner på ”Ett litet steg för Ohly

 1. Vem är göran hägglund? Är han från nån radikal utbrytargrupp?

  Det finns många bra krav att pusha inför valet som skulle ge (v) minst dubbelt så många röster… varför inte… jag misstänker att det väljarna mest vill ha är nåt nytt, förändring… därför röstade många på (m) i förra valet… de hade köpt snacket om ”det nya arbetarpartiet”… så fram med nya reformer från vänster…

  1. förbjud bemanningsföretag
  2. en omorganisation av all stadsplanering i Jane Jacobsk anda
  3. höj skatten för rika
  4. mer pengar till skola och vård
  5. låt krogar och klubbar ha öppet hur länge dom vill
  6. avprivatisera SJ, SFI, och annat liknande som fungerar katastrofalt dåligt

  osv, osv…

 2. verkligen glädjande! och jag tror faktiskt nästan (med en liten överdrift) att kravet faktiskt bär det klasslösa samhället inom sig. Det man får fråga sig är vad människor kommer göra med den extra fritiden. Förhoppningsvis förstärka gemenskap och fri produktion. Vad skulle vi göra om vi bara jobbade tio timmar i veckan? Många av oss skulle nog vilja vara volontärer på skolor och ålderdomshem. Eller koda programvara. Eller något annat som idag är avlönat. Kommunism baby! 🙂

 3. Brytburken: Skulle också gärna se att de behandlade miljöfrågor på ett politiskt och strukturellt sätt. Berätta gärna mer om stadsplanering a la Jane Jacobs!

 4. Fredrik:
  Ja, det skulle vara otroligt spännande att se hur tiden skulle användas. Det handlar ju inte om att arbeta mindre utan om att vara mindre arbetare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s