Sex riktigt läskiga timmar

I rapporterna från Vs och MPs kongresser finns det en fråga som krossar alla andra när det gäller mediautrymme. Arbetstidsförkortningen. Den skrämmer borgerligheten. Rejält. Och nu vill de att du också ska vara rädd.

Precis som all annan borgerlig politik handlar motviljan mot sextimmatsdagen om att fortsätta ge till de som redan har på alla andras bekostnad. Så här beskriver Carl Schlyter vad som hände i Frankrike när de kortade arbetstiden.

När 35-timmarsveckan infördes i Frankrike sjönk arbetslösheten med tre procent och för första gången på flera årtionden ökade lönernas andel av BNP, medan andelen företagsvinster sjönk något. Här finns förmodligen motivet till att Sarkozy vill riva upp reformen, som 70% av löntagarna anser har höjt deras livskvalitet.

Det handlar alltså om en omfattade omfördelning av resurser i form av tid och pengar. Mindre pengar och mindre kontroll åt arbetsgivarna. Mer pengar och mer tid åt oss andra. Mindre profit åt några få, ökad livskvalitet åt alla andra.

Ta bara den miljon svenskar som idag jobbar deltid. Deras arbetsinsats skulle skulle uppvärderas rejält. En halvtidslön blir plötsligt en tvåtredjedelarslön utan att du behöver jobba en sekund mer.

Klart att det här är läskigt för borgerligheten. Att döma av medieuppmärksamheten är detta till och med läskigare än det faktum att det kommer att sitta ”kommunister” i regeringen i höst. Det vill inte säga lite.

6 reaktioner på ”Sex riktigt läskiga timmar

  1. Är tre procent minskad arbetslöshet mycket? En minskning från 10% till 9,7% är en minskning på 3% och 0,3 %-enheter. Vilket åsyftas?

  2. Problemet här är (precis som nästan allt annat när det handlar om ekonomi) tillväxt. Det är det första vi måste förstå att vi inte behöver längre. U-länder behöver tillväxt. I-länder behöver inte tillväxt, det är börshajar och rika knösar som vill ha tillväxt. Synd att om man för fram det argumentet till politiker eller vem som helst är det som att man pratar ett annat språk. ”Ingen tillväxt? haha, jadu lille man, nu förstår du nog inte hur samhället fungerar”

    Än en gång. JAG BLIR SÅ JÄVLA FÖRBANNAD!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s