4 timmars lön med bibehållen arbetsdag

Här har man firat att arbetstidsförkortning äntligen rullar ut på den politiska banan igen. Efter att ha darrat färdigt av rädsla har Alliansen formerat sin trupper och lanserat ett motdrag. Förslaget är givetvis värt att återge i sin fulla prakt:

19-åringar ska tjäna hälften av vad en vuxen gör

Det är inte bara ett radikalt förslag. Det fångar essensen av Alliansens politiska projekt på ett nästan poetiskt sätt. Sällan har det varit mer tydligt att Jan Björklund och hans vänner är ute efter att ta från de som har lite – det vill säga alla unga människor som inte kommer att få halva priset på hyran, busskortet, matinköpen och så vidare – och ge till de som har betydligt mer – det vill säga alla arbetsgivare som nu kan kamma hem en avsevärt större profit på andras arbete.

Mot ”sex timmars arbetsdag med bibehållen lön” ställs alltså ”fyra timmars lön med bibehållen arbetsdag”. Säga vad man vill om förslaget, men vi som efterlyst tydligare skillnader mellan blocken har åtminstone något att glädjas åt.

16 reaktioner på ”4 timmars lön med bibehållen arbetsdag

 1. På tal om ingenting; kan du inte ta bort den där ”Snap”-skiten som kommer fram när man pekar på en länk?

 2. Okej, från och med nu är jag livrädd för borgarna, innan var jag mest road.

  PS. Bra gjort att fimpa ”Snapskiten”.

 3. Snapskiten är borta.

  De riktigt läskiga reformerna är sådana som vi kommer att se hela resultatet av om sådär en 20 år. En ytterligare segregerad skola till exempel. Det är riktigt läskigt.

 4. 1st: Håller med om SNAP, skönt att det är borta 🙂

  2nd: Ja, detta är ju hemskt. Om alliflamset får sitta kvar nästa mandatperiod kommer de även ta bort högskole-kompetensen för yrkesutbildningar (industri, trä, el osv). Detta tycker jag är det farligaste av allt. Att ta bort möjligheten att utbilda om sig är verkligen ett utstuderat sätt att få svennebannan att hålla sig i den klass där borgarna vill ha dem. När man samtidigt avvecklat allt vad komvux heter så betyder ju detta att om du vill (eller tvingas via arbetsskada (borgarna tog f.ö. bort den världsledande arbetsmiljö-instution som forskade i Umeå)) byta jobb så är det bara godnatt. För inte får du någon akassa/sjukförsäkring, och du får antagligen inte tigga heller om deras anti-tigg lag går igenom.

  Lösningen är ju du får sänka din lön och ta skitjobb. Vid den tidpunkten kanske du redan är van vid sånt om lärlings-tjafset går igenom iofs.

  Har jag nämnt förut att jag är förbannad? :/

 5. Dessutom blir det ju så att om du väljer fel föräldrar och har lite dåligt omdöme på mellanstadiet blir det i princip omöjligt att skaffa en högskoleutbildning.

 6. Det är ju allaredan en pain in the as att försöka fixa gymnasiebetygen. ”Från och med antagningen till höstterminen 2010 kommer samlat betygsdokument inte längre att vara behörighetsgivande”
  Så nu sitter man med över 100 000 skuld till csn utan komplett betyg och kursrna man precis läst på komvux har varit ganska bortkastat. Antar att man får skylla sig själv att man inte var mer uppstyrd när man var 16… Dessutom har csn en maxgräns hur mycket man får låna så om man redan lånade lite stålars på gymnasiet och sedan hoppade av har man bränt sina broar eftersom man omöjligt kan ha råd att läsa om allt på komvux, 3 år med fulltids studier, utan bidrag/lån. Soss vägrar hjälpa i de de flesta kommuner också.

 7. Kul också att skilja på ”19-åringar” och ”vuxna” . Tror tom att förslaget gäller ”23-åringar”.
  Vart går vuxen-gränsen idag?

 8. Jag är lite rädd för att i Björklunds värld blir man vuxen vid 24 när det gäller arbetsrätt men vid 13 när det gäller straffrätt. Men det är min personliga gissning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s