Nordkoreakortet

Ett besök hos Cappuccinosocialisten fick mig att tänka på ett trick liberaler använder när argumenten sinar. Vi kan kalla det ”att spela ut nordkoreakortet”.

Att spela ut Nordkoreakortet innebär att påstå att minskade orättvisor ofelbart leder till diktatur. Att all statlig inblandning är ett steg i riktningen mot en samhällssystem som liknar Kinas, Kubas eller just Nordkoreas.

Eftersom jag är lite trött på att stå till svars för diverse diktaturers förehavanden tänkte jag vara så fräck att jag skickar tillbaka nordkoreakortet till er liberaler. Det kanske verkar konstigt. Men faktum är att Nordkorea är ert drömsamhälle. Inte mitt.

Låt oss ta det mest uppenbara först. Nordkorea är ett kapitalistiskt samhälle. Skillnaden är att det bara finns en enda kapitalistisk aktör i Nordkorea. Resten av befolkningen har inget annat val än att gå till jobbet. Precis som här. Kapital är ju när allt kommer omkring en relation mellan människor. Några få livnär sig på alla andras arbete.

Och en sak är klar. Det lägger inte fingrarna mellan när det gäller att genomdriva arbetslinjen. De har dessutom sänkt ingångslönerna så pass mycket att alla kommit in på arbetsmarknaden.

Det råder också fri konkurrens i Nordkorea. Så pass fri att den enda kapitalisten har konkurrerat ut alla andra pigga entreprenörer.

De har även yttrandefrihet. Precis som här har de dock sin egen definition. De har också effektiviserat sin yttrandefrihet något. Istället för flera regimtrogna dagstidningar, som här i Sverige, nöjer man sig med betydligt färre. De låter heller inte vem som helst, utan bara de som verkligen vet bäst uttala sig.

Det är ju faktiskt väldigt praktiskt. Veta bäst innebär givetvis att utsagorna sammanfaller med samhällssystemets objektivt bästa.

Här i Sverige uttalar sig exempelvis Per Gudmundson och Blondinbella om väldigt många saker. Gudmundson för att han stödjer det liberala systemet på ett ideologiskt plan. Blondinbella för att hon stödjer det på ett praktiskt.

I Nordkorea har man slagit samma dessa båda funktioner och låter generalsekreteraren i Koreas arbetarparti, Kim Jong Il uttala sig om det mesta.

Ibland kan den store ledarens ord utsagor verka konstiga, absurda eller till och med direkt felaktiga för oss mindre avancerade kamrater. Men det beror bara på att han i sin oändliga visdom har en betydligt mer sofistikerad analys av samhället än vi andra. Precis som här alltså.

Sist men inte minst. Nordkorea avskaffade skatt redan 1974.

24 reaktioner på ”Nordkoreakortet

 1. Och inte att förglömma, de avskaffade skatt redan 1974. Nordkorea borde vara liberalernas paradis.

 2. Ett intressant faktum är att Nord Korea sedan 2009 tagit bort alla referenser till kommunism i sin konstitution och hänvisar nu till den egna stadsideologin ”Juche”. Så inte ens på pappret är Nordkorea längre en kommunistisk stat.

 3. ”Hårdare tag”-linjen och ”ordning och reda” är även dragna till sin spets

 4. Intressant. Speciellt det där med skatten. Någon som har en fin länk om Nordkoreas skattehistoria (skattetryck innan avförandet, ev straff för skattesmitning osv). Inser att det kanske inte är det sexigaste ämnet, men ändå.

 5. Min lärare i Statskunskap A gjorde sig lustig över att hävda att Nordkorea är världens enda Nekrokrati i och med att Kim Il Sung utsetts till evig statschef trots att han är död.

 6. Lite tråkigt att inte se någon som opponerar sig i kommentarsfältet. Det hade kunnat bli en intressant diskussion att följa. Jag skulle göra det, bara för att sparka igång saker, men jag kan faktiskt inte förmå mig.
  Jag brukar iofs kalla mig liberal titt som tätt, men gör en poäng av att göra skillnad mellan marknadsliberal och liberal när det gäller medborgarrätt. Antar att ‘socialliberal’ kommer närmast…

  Tänkvärt och kul inlägg iaf. Kudos.

 7. Hej alla glada rödingar! Jag hade inte riktigt lika kul åt detta inlägg som andra kommentatorer, men det kan säkert delvis bero på att jag inte är så bekant med det som satiriseras – jag vågar sedan många år inte sätta min matsmältning på spel genom att systematiskt läsa liberala ledarsidor. Jag tror faktiskt aldrig att jag har läst en hel artikel av den där Gudmundson eller Erixon eller vad han nu heter.

  ”Nordkorea” tycks för all del vara en del s.k. liberalers motsvarighet till socialisternas entusiastiska överanvändning av ordet ”fascism”, så visst unnar jag er ert lilla roliga. Det blir kanske till att gnälla om Kuba istället? Men vänta, på Kuba är ju allting bra förutom den hemska blockaden. Ständigt denna vessla! Eller nej vänta igen, där kanske inte är bra alls, men å andra sidan är det inte riktig socialism? Vad svårt allting blev. Hjälp gärna till att reda ut begreppen, goa mänskor.

  Jakten på ett lyckat exempel på ett äkta riktigt socialistiskt land som inte varit en kombination av ofrihet och ekonomisk efterblivenhet fortsätter således. Men vänta! Nu kanske någon invänder ”Vadå socialistiskt land? Vi är för demokrati och bekänner oss inte alls till Kuba eller det gamla Östblocket som legitima företrädare för det vi kallar socialism.” Jo, det är en poäng förstås, den köper jag, och lite selleri och champinjoner också tack. Sen får jag väl gå till en psykiater eller hypnotist för att bli av med de envisa falska minnena från 80-talet av svenskt vänsterfolk som förklarar för mig att de minsann hellre skulle bo i DDR än i Västtyskland. Men det är smällar man får ta.

  Med vänlig hälsning från en politiskt rotlös och bristfälligt utsövd socialistskeptiker med högerpajasallergi.

 8. Felmoftan
  Alldeles riktigt. Saknas fri- och rättigheter (eller snarare, möjligheter) är det inte min socialism.

  Trots detta finns det en hel del människor som fortfarande hävdar att de minsann hellre skulle bo i DDR än (Väst)tyskland. Många av dem återfinns i just gamla DDR.

  Men visst. Jag förstår din poäng. Många ”socialistiska” experiment har misslyckats (precis som många liberala. Och vänta bara, det är inte över än). Därför behövs en radikal kritik från vänster av DDR, av Morales Bolivia och Chavez Venezuela och för all del nittonhudratalets Sverige fram till slutat av sjuttiotalet som kanske inte var tillräckligt socialistiskt även om de flesta punkterna i Kommunistiska manifestet bockats av.

  Poängen med min text var just, förutom att skicka vidare Svarte Petter, att påpeka att de flesta socialistiska experiment inte varit socialistiska utan faktiskt kapitalistiska.

  Tack för din kommentar och fortsätt att inte läsa liberala ledarsidor.

 9. Pingback: Skumrask
 10. Pariskommunen är väl ett bra exempel på fungerande socialism? Anledningen till att denna organisering inte ”fungerade” är att ju att den krossades (bokstavligt och blodigt talat) av staten, och det kan ju knappast socialismen som sådan beskyllas för…

 11. Haha, kan ha varit det dummaste jag läst men väldigt kul. Det finns verkligen ingen hejd på hur korkade socialister kan vara :-))

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s