Studielön

Jan Björklund och SACOs ordförande Anna Ekström skriver i DN att ”Skattesystemet måste uppmuntra till utbildning”. Jag har lösning på problemet. Men först skulle jag vilja översätta några nyckelbegrepp i texten så det blir lättare att förstå vad Björklund och Ekström menar:

Akademiker = höginkomsttagare (som eventuellt har) akademisk utbildning

Dålig utdelning på sin kunskapsinvestering = har ingenting med bildning att göra som man kanske kan tro utan innebär att de som tjänar mycket pengar också betalar mycket i skatt.

Långsiktigt hållbart skattesystem = låga skatter

Uppmuntra till utbildning = har heller ingen koppling till att lära sig saker utan handlar om att högre utbildning ska ge privatekonomisk avkastning.

I Björklunds och Ekströms värld verkar det inte finnas några andra skäl än rent ekonomiska till att skaffa sig högre utbildning.

Texten handlar egentligen inte om utbildning överhuvudtaget. Det är bara ett svepskäl för att driva tesen att Sverige har för höga skatter. Kanske något att fundera på för dig som är medlem i ”fackförbundet” SACO.

Hursomhelst. Jag har en bättre lösning på hur skattesystemet kan ”uppmuntra till utbildning”. Gör tvärtom. Höj skatten istället. Förvandla studielån till studielön. Låt också fler få chansen till högre utbildning.

Det kommer att ”ge utdelning på sin kunskapsinvestering”. Både för individen och samhället. Inte bara ekonomiskt. Jag är ganska säker på att det först och främst finns helt andra värden med att bilda sig.

5 reaktioner på ”Studielön

  1. Studielön finns i Danmark. Objekt för mycket reglering och hot om nedskärningar jämt från regeringen, men den finns fortfarande. Och den betalar min hyra. Det betyder, att studerande inte är beroende och tvingas studera något som garanterar höga löner efteråt – för att betala av deras lån – men i stället kan välja något de intresserar sig för, som de kan bli duktiga till, och som inte nödvändigtvis innebär höga löner, men ett bredare samhällsvärde.

  2. Malte:
    Det låter som ett sunt system. kan inte föreställa mig att det är en dålig affär för Danmark heller. Snarare en smart framtidsinvestering.

  3. En väldig massa akademiker avlönas av skattepengar, lärare, åklagare, socionomer, bibliotikarier osv. Ganska få av dom betalar några större summor i statlig skatt. Tycker deras fackordförande att de ska minska sin lön för att göra livet lättare för de stackars överbeskattade höginkomsttagarna eller tycker hon att en skaplig andel av dem bör få sparken?

  4. Ja, det verkar faktiskt som SACOs ordförande i första hand ser sig representera högavlönade akademiker som vill ha skattelättnader. Märklig sak för en fackförening att driva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s