Bakom slöjan, en vara

Jan Björklund inleder valspurten med att fiska i det allra brunaste vatten han kan hitta. Han vill ändra skollagen så att rektorer ska kunna förbjuda såväl elever som lärare att ha heltäckande slöja.

Det finns några saker som kan verka lite märkliga med utspelet. Dels är det väldigt få kvinnor som bär heltäckande slöja. Dels har rektorer redan möjligheten att förbjuda lärare att ha slöja om det stör undervisningen.

Det är alltså ett högst symboliskt förslag. Ett sätt att göra islam till en valfråga. Ett försök att göra en grupp människor som knappt ens existerar till ett problem för att locka väljare som stör sig på muslimer.

Det kan också verka konstigt att en företrädare för ett liberalt parti har så starka åsikter om hur folk går klädda att han känner sig tvungen att lagstifta i frågan.

Detta är dock ganska logiskt. Heltäckande slöjor krockar nämligen med en av liberalismens grundpelare. Då tänker jag inte på individens fri- och rättigheter utan på myntets baksida, kapitalismen.

Kapitalismen tvingar oss alla att sälja vår arbetskraft, vare sig vi vill eller inte. Den tvingar oss alla att vara varor. Detta föder en logik som tvingar – särskilt kvinnor, särskilt personer med serviceyrken – att ständigt exponera sina kroppar. I Tyskland är det exempelvis både tillåtet och vanligt att annonsera efter personal som ”ser bra ut”.

Den som döljer sitt utseende – och därmed sin vara – bryter mot den här logiken. I en värld där vi alla är till salu får man inte slarva med förpackningarna. Vi är vandrande CV:n där vårt utseende, vare sig vi vill eller inte, är en viktig del. På den prekära arbetsmarknaden måste vi ständigt vara annonser för oss själva som berättar att vi är villiga, flexibla, har stora nätverk och ser jävligt bra ut.

En liberalt förpackad arbetare kan alltså inte ha heltäckande slöja. Ett liberalt förpackat stycke arbetskraft visar istället tydligt vad han eller hon har att sälja. Ungefär som de mer eller mindre nakna människorna i den reklam översvämmar våra urbana miljöer. Så det är väl lika bra att ungarna lär sig det här redan i skolan?

Läs också:

Dagens Konflikt

Ali Esbati

15 reaktioner på ”Bakom slöjan, en vara

 1. Folk med ofördelaktigt utseende är enligt den logiken i så fall mer värda på marknaden om de döljer sitt ansikte. Dessutom går det alldeles utmärkt att kombinera kapitalism med islam, se till exempel Saudiarabien.

 2. Möjligen. Samtidigt gör de sig skyldiga till vilseledande marknadsföring. Och kapitalismen går sällan så bra att genomdriva som i totalitära stater.

 3. Ursäkta, det här blir långt:

  Får mig obönhörligen mig att tänka på två ting: den första hela den här företelesen som handlar om att ”marknadsföra sig själv” – som tycks mig alltid funnits här i väst, men som nu blivit något mer infekterat i och med begreppets befästande på teh internets och sociala nätverk.

  Just rörande fina människor så hade jag en diskussion med kvinnan i mitt liv. Vi var oeniga rörande det här med fina människor i tex filmer. För min del så är jag särdeles trött på ”snygg-hetsen” som man finner överallt. Jag fick medge att det inte nödvändigtvis blev sämre om det var fina människor med, men jag har tänkt på det fram till nu och det känns som du slår ner nära vad min tveksamhet handlar.

  Jag vill utveckla min poäng, men det kan bli långt, speciellt för en kommentar, så jag tackar för att du fick mig att röra mig efter andra banor.

 4. Framför allt så har rättrogna muslimer något mot att betala alltför mycket ränta.
  Det om något borde väl förklara varför det skär sig lite mellan kapitalism och islam.

 5. Henrik: Visst är det en komplex fråga som rymmer alla möjliga aspekter från ekonomi till psykologi. På dagens arbetsmarknad, där många har tillfälliga jobb, vikariat, projektanställningar, f-skattsedel istället för anställningar och där rekrytering ofta sker genom (eller åtminstone via) sociala medier är vi just vandrande cv:n som ständigt, oavsett om vi vill det eller inte, granskas och värderas.

  Kom att tänka på det här med snygga människor på film häromdagen när jag såg en belgisk (eller möjligen fransk) film och tyckte skådespelarna såg konstiga ut. Efter ett tag slog det mig att de inte alls såg konstiga ut, utan det såg ut som ”normala” kamrerer, läkare, kassörskor o s v. De var helt enkelt inte stylade på ett sätt jag var van vid.

  Jag menar inte att filmer blir sämre av att ha med ”snygga” personer, bara att jag vant mig vid att människor i (vissa) filmer ser ut på ett visst sätt. Varför det är så är möjligen en knepigare fråga än man kan tro.

 6. Isak:
  Misstänkte nästan att det låg till så. Undrar hur det ser ut i Sverige. Jag kan inte minnas att jag sett särskilt många kvinnor i heltäckande slöja, och då har jag ändå både bott och jobbat i områden med stor muslimsk befolkning.

 7. Det där med ränta förtjänar att utredas vid något tillfälle. Sen fungerar ju islam och kapitalism trots allt ganska bra i länder som Saudi och Kuwait.

 8. 1. Hur kan det vara valfiske att säga till oss att vi inte får ha ett visst plagg? Det borde ju snarare få oss att sky honom som elden إن شاء الله.
  2. Jag köper inte heller kapitalistargumentet helt iom Saudi-exemplet. Kapitalismens villkor handlar om konformism. Att vara för »utmanande« klädd är inte heller lyckat på vissa arbetsplatser. »Fall into line!« är det som de vill säga.

 9. 1 men så vänder sig Jan varken till dig eller mig heller.

  2 det gäller att sticka ut på rätt sätt.vad som passar i ett yrke är olämpligt i ett annat. Men utseendet är viktigt oavsett

 10. Jag tycker överhuvudtaget att det är jävligt lustigt att burkadebatten tar så stor plats i debatten med tanke på hur få personer det är som använder plagget ifråga. Jag bodde i tre och ett halvt år i en av Malmös mest invandrartäta stadsdelar och jobbar sedan ett drygt halvår på vårdcentral för asylsökande och jag har a l d r i g sett en enda kvinna som täckt ansiktet…

 11. Jag förstår inte hur du kan vara så bra hela tiden; bra åsikter jag ständigt håller med om, bra texter, rolig och aktuell. Dessutom allt detta väldigt ofta. Känns som man inte behöver kommentera ibland för då sagt allt så bra redan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s