Att dela eller inte dela

Min essä häromdagen gav upphov till en diskussion om huruvida det är tillåtet eller inte att dela ut flygblad i gallerior och andra inhägnade områden.

Flera initierade läsare menar att ett förbud mot att dela ut flygblad knappast har stöd i lagen. Polismyndigheten i Stockholms län håller med dem. Gallerior är att betrakta som allmän plats och yttrandefriheten där är grundlagsskyddad. Detta innebär att det är fritt fram att dela ut flygblad.

Flera andra läsare vittnar dock om att väktare , galleriaägare och ibland även kommunal förvaltning beter sig som om det vore förbjudet att dela ut flygblad. Skyltarna i inlägget sitter exempelvis vid ingångarna till Folkets park i Malmö.

Så det kan vara bra att veta att gallerior, inomhustorg, parker och liknande omfattas av precis samma lagar och regler som vilka andra allmänna platser som helst.

5 reaktioner på ”Att dela eller inte dela

  1. Och poliser är poliser är poliser. Större problem indeed. Bor på Östermalm. Vän till mig och min msn var på från oss till t-banan, kl 11 en söndagsfm. Blir stoppad av polisbil, samt visiterad. Anledningen? Han klär sig punk trots 30 och avviker därmed från övriga klientelet i vårt kvarter. Det här är inte det enda exemplet jag har på omotiverad inskränkning, men det är det mest absurda. Så även om vi har lika rättigheter inför lagen, handlar problematiken oftast om praktiken.

  2. Fråga djurrättsaktivisterna som delade ut flygblad mot päls och som blev utkastad av polis från Skrapan i lördags.

  3. Olle: va? Jag var i Skrapan i lördags och delade ut flygblad. Hade i vanlig ordning med mig utskrifter av den länkade PDF:en. Två poliser dök upp i en extrem variant av ”good cop” / ”bad cop”. Den ena var hur snäll som helst och den andra sur och tvär. Visade dem PDFen, den ene läste intresserat, den andra vägrade. Båda var dock på det klara med att det inte var tal om ordningsstörning och flygbladsutdelningen fortsatte i en timme eller två. Sedan slöts en överenskommelse med butiken i Skrapan som tidigare sålde päls och alla lämnade platsen. Ingen blev utkastad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s