Valskyldigheten tar bussen

Nästa år införs valskyldighet på busstrafiken i Skåne. Det blir fritt fram för privata profitörer att etablera sig. Detta kommer att leda till sämre och dyrare kollektivtrafik för många resenärer. Inte ens den högst ansvarige, regionråd Mats Persson (fp), tycker att avregleringen är en bra idé.

Idag finns det några få lönsamma busslinjer i Skåne. Eftersom Länstrafiken är samhällsnyttig – och verksamheten, inte vinsten, är målet – används överskottet från dessa linjer till att betala trafiken där det inte lönar sig.

Det är inte svårt att räkna ut vilka linjer profitörerna är sugna på. Och eftersom privata företag inte kunde bry sig mindre om samhällsnytta är det lika lätt att gissa vilka linjer de är fullkomligt ointresserade av.

Resultatet blir sämre och dyra på vissa linjer, krånglopol på andra. Försämringar för den stora majoriteten och pengar i fickorna hos ett fåtal profitörer. Som vanligt när det införs valskyldighet.

5 reaktioner på ”Valskyldigheten tar bussen

  1. Det är så jävla fel när privat personer ska ta över massa saker och höja allt så vissa inte kan åka. Dem vill bara suga ut våra pengar!! Samma sak med ex: apoteken privat allt det nu och det kommer in massa nya konstiga märken som dem höjer priserna på sjukt mycket, Ge oss det gamla Sverige tillbaka utan massa hat och ojämnheter!!!!!!

    //Joachim R

  2. Eftersom vi på Skåneresenärer tycker att det är schyst att du skriver om avregleringarna tänkte vi länka dig i vår blogg!

    Vi är också dötrötta på det här med ”valskyldighet” när det gäller allmännyttiga verksamheter och oerhört oroliga över hur vår skånska kollektivtrafik kommer att se ut nästa år. Om man ska leka spåtant kan man titta på hur avregleringarna drabbade den engelska kollektivtrafiken där stora olyckor och bristande underhåll gjorde att staten fick köpa upp den igen. Fokus förflyttas från resenär till vinst och underhåll och utbyggnad försummas.

    Kika in på vår blogg; http://skaneresenarer.wordpress.com

  3. Jag har åkt mycket gulbuss i Malmö. Det kommer nog bli riktigt trångt på morgonen för de som vill konkurrera på linjen Malmö-Lund. Det är redan ett lite trafikkaos omkring latinskolan och skatteverket. Har försökt lobba på de gröna i Malmö att bygga en busstunnel från värnhem till södervärn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s