Två sidor av klassmyntet

Martin påminde om att nedrustningen av skolsystemet är en form av omvänd klasskamp. Det cementerar klassklyftorna.

Barn väljer position när de väljer sina föräldrar. Vissa ges bristfällig kunskap, andra ska bli entreprenörer. Skolan levererar färdiga paket till en lika skiktad arbetsmarknad.

De med bristfällig utbildning hamnar i stor utsträckning i servicebranschen – om de överhuvudtaget får jobb – där är lönerna låga, fackföreningarna svaga, tryggheten obefintlig och villkoren usla.

Inte nog med det. Regeringen jobbar stenhårt för att försämra ytterligare genom att bland annat förlänga provanställningarna.

Som tack för sin insats i klasskampen belönas ägare till privatskolor genom att kunna plocka ut skattepengar som vinst och McDonalds genom sänkta arbetsgivaravgifter på 140 000 000.

Läs gärna denna utmärkta text också.

 

4 reaktioner på ”Två sidor av klassmyntet

  1. Jag har det där spelet – det är dock roligare som idé än som spel. Lärorikt såtillvida att det slutar i socialism eller barbari, om inte kapitalistklassen utlöser kärnvapenkrig som i sådana fall avslutar spelet i förtid.

  2. Blev det inte lite omvänt nu? Klassklyftor och klasskamp är väl ändå inte parallella begrepp? Klasskampen utgåt ju från arbete och kapital, inte hög/lågutbildade. Vinsterna är ju inte en bonus, utan själva poängen med klasskampen. Djupare skiktning är en strategi för högre vinster.

    /Dr Petimeter 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s