Entrepretariatet

Malmö behöver startas om. Åtminstone om vi ska tro Dan Olofsson och Luciano Astudillo från stiftelsen ”Uppstart Malmö”. I Dagens Industri häromdagen beskriver de Malmö som en stad tyngd av problem.

Inte nog med det. De har en lösning på segregationen, brottsligheten, arbetslösheten och barnfattigdomen också. Entreprenörer ska hjälpa entreprenörer att skapa jobb.

Jag tror faktiskt att de har goda intentioner. Även om den överdrivet negativa bilden av Malmö givetvis är ett säljknep. Men när till och med sossar börjar snacka om att alla ska bli entreprenörer är det hög tid att fundera över vad det egentligen innebär.

Det är uppenbarligen meningen att varje gång ordet entreprenör uttalas ska den som hör det dräggla och tänka på killen som uppfann Skype. Men det är bara en ynklig del av sanningen. Många som blir ”entreprenörer” blir det inte för att de är så driftiga eller har en fantastisk idé. De blir det för att de måste.

De blir det för att arbetsgivare inte längre vill vara arbetsgivare. Eller förlåt, För att arbetsgivare inte längre vill ta sitt ansvar som arbetsgivare. Så de ringer ett bemanningsföretag som tar betalt för risker och arbetsgivaransvar. Eller förvandlar sina anställda till underleverantörer. Det vill säga entreprenörer.

Tidigare anställda får skaffa sig f-skattsedel eller starta någon typ av bolag. Istället för att vara anställd av städfirman skickar du fakturor. Istället för att vara anställd av transportkoncernen får du köpa din lastbil, eller förlåt, övertala banken att köpa din lastbil och göra precis samma jobb som alltid. Men den här gången som ”entreprenör”.

Samtidigt som oron över ränteläget förstör aptiten ännu en gång kan du vinka farväl till:

 • Kollektivavtal
 • Fackföreningar
 • Normala arbetstider
 • Vettig sjukpenning
 • Vettig a-kassa
 • Vettig föräldrapenning
 • Vettig pension
 • Semester
 • Sjukskrivningar
 • Anställningstrygghet

Men var inte ledsen. Tänk vad bra Malmö kommer att må!

11 reaktioner på ”Entrepretariatet

 1. Med tanke på den senaste finans”krisen” så tror många att kapitalismen vacklar och att slutet för detta system är nära. Jag tror tvärtom. Den kapitalistiska utvecklingen är i sin starkaste fas. Människor individualiseras mer och mer så att vi ställs mot varandra i så många avseenden i livet som möjligt, allt för att göra det svårare för oss att organisera oss för våra intressen. Som ”Det Stundande Upproret” tar upp har jag för mig, en person ska vara som ett företag, bygga upp, promota och sälja sig själv.

  I en nära framtid kommer arbetsmarknaden vara en mycket värre tävlingsarena än vad den är idag, där folk kommer sälja sin själ för att få ett jobb för att överleva och där storföretagen kan välja och vraka mellan oss enskilda företagare.

 2. Personer som Dan Olofsson och Luciano Astudillo är egentligen något sorts prästerskap. De skiter nog egentligen fullständigt i segregationen, brottsligheten, arbetslösheten så väl som barnfattigdomen.

  Jag tror inte ens att de tror på att de egentligen kan göra något åt problemen, än mindre bryr sig om att de inte har någon egentlig lösning. De har bara hittat en skön grej, precis som alla ”entrepenörer”, att överleva på, nämligen att predika sagor för de liberala fårskallarna!

 3. Det är så viktigt att du upprepar detta… dessa grundläggande förhållanden försvinner ofta i det vardagliga skvalet.

 4. Ännu ett tecken på den politiska kapitulationen och marknadsfundamentalismens utbredning. Etablissemangspolitiken handlar inte längre om vad makten ska användas till utan hur den ska erövras/bibehållas. Följaktligen blir det så mycket lättare att lägga över ansvaret på de profitreligiösa så man kan lägga krutet på makt som vision.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s