Dagens hjälte, Anton Hysén

I nya numret av tidningen Offside berättar fotbollsspelaren Anton Hysén att han är bög. Anton är därmed Sveriges första öppet homosexuelle manlige elitfotbollspelare.

Alla som någonsin satt sin fot i ett omklädningsrum vet att det frodas en kultur där man inte pratar om homosexualitet annat än i nedsättande termer. Det gör man däremot ofta och gärna. Än mindre kommer man ut själv

En kultur där ”bög” är en mycket vanlig förolämpning. En kultur som dessutom ofta uppmuntras av tränare och ledare.

Det Anton gör är inte bara viktigt utan också väldigt, väldigt modigt. Respekt! Förhoppningsvis lider medeltiden inom fotbollsvärlden mot sitt slut.

17 reaktioner på ”Dagens hjälte, Anton Hysén

 1. det gör det verkligen. tror t.ex. victoria svensson kom ut för typ 4-5 år sen. tycker inte hysén är någon hjälte, snarare är det djupt tragiskt att detta överhuvudtaget får någon uppmärksamhet. det enda positiva är väl att en äntligen fattar varför glenn hysén invigningstalade på pride för några år sen.

 2. Ok, man kan tycka att andra varit före, att det inte är någon större nyhet. Men att få det till ”djupt tragiskt” är väl ändå att ta i?

 3. är det inte tragiskt att en person enbart pga sin sexuella läggning hamnar på förstasidan av en av sveriges mest lästa nyhetstidningar (syftar på metro, åtminstone i göteborg) och hyllas som hjälte och modig bara för att han råkar vara bög och berättar det för någon? det är möjligt att det inte är lika uppenbart för alla som inte måste leva med homofobi varje dag men jag tycker verkligen det är djupt tragiskt att vi inte kommit längre. det hade varit så himla mycket bättre för synen på hbt-personer om detta inte fått någon uppmärksamhet överhuvudtaget. det enda man gör nu är att spä på stereotypen om att alla fotbollsspelande män är macho-homofober och stigmatisera homosexuella (främst bögar) genom att framställa sexuell läggning som något överhuvudtaget väsentligt. anton själv säger ju i intervjun att det inte är en stor grej, ändå blåser media upp det.
  dessutom blir det patetiskt tydligt hur kvinnosynen är i sverige och särskilt inom sporten. kvinnor räknas tydligen inte till elitfotbollsspelare, trots att de spelar i landslaget medan anton hysén inte ens spelar i allsvenskan. ingen bryr sig om vad kvinnor, och särskilt inte lesbiska, gör.

 4. Försök hålla isär bitarna. Synen på sexualitet = tragisk. Kvinnliga idrottares låga status = tragisk. Att någon öppnar en dörr som varit stängd och reglad sen alltid = jättebra.

 5. japp men det finns faktiskt elitfotbollsspelare (manliga) som kommit ut förut. visserligen efter att han hoppat av/slutat och jag minns inte vad han hette eftersom jag inte bryr mig ett skit om sport så förlåt mig if i don’t believe the hype. och det är klart att det är fantastiskt att han kommit ut och att han (kanske) kommer att underlätta för framtida fotbollsbögar, MEN man behöver inte hylla honom som hjälte för det. säga vad man vill om bögars situation inom sporten och samhället men de blir åtminstone tagna på allvar (eftersom de är män)

 6. btw hur ska jag hålla isär bitarna när det är hypen av anton och hans ”öppnande av stängda dörrar” som gör att den tragiska synen på sexualitet och kvinnor konsolideras ytterligare?

 7. På sätt och vis är det alltid så att det man gjort redan gjorts av någon annan, att någon annan skulle kunna göra det bättre och att det man gör riskerar att förminska det någon annan gör. Men med det resonemanget blir alla politiska handlingar meningslösa. Givetvis även denna.

 8. om man nu ska kalla det för en politisk handling att komma ut som homosexuell (i sverige) 2011. tror inte anton hysén tänkte så och jag tror framför allt inte att hyllandet av honom är något annat än ett sätt för heterosamhället att bättra på sitt dåliga samvete. bra iaf att du ändrade till ”manlige elitfotbollspelare” i inlägget ovan. nu bugar jag ut ur den här diskussionen

 9. ok ett sista inlägg. nästa gång du kommer ut, offentligt eller privat, kan du väl återkomma då om hur det känns: som en politisk handling gjord av dig personligen helt frivilligt, eller som en (helt sinnessjuk) framtvingad handling enligt en förtryckande samhällsnorm som befäster din ställning som avvikande. anser isf att det mer är en politisk handling att våga vägra komma ut. inte för att man ska leva i den s.k. garderoben, men kanske bara inte behöva proklamera för omvärlden vilket kön man föredrar, lika lite som någon straight person någonsin behöver göra det.

 10. Nu gjorde ju Anton som jan gjorde just för att förändra den förtryckande samhällsnorm som befäster hans ställning som avvikande. Om politiska handlingar inte känns framtvingade för att samhället ser ut som det gör är det troligen inte politiska handlingar.

 11. alltså vad anton gjorde och inte gjorde hör egentligen inte hit (visserligen säger ju han själv i originalintervjun att det inte är en stor grej, vilket åtminstone lite bekräftar det jag försöker säga). det är (heteronormis-) hyllningskören jag har ett problem med. men att komma ut, vare sig man gör det inom en stereotypt manlig homofobisk machokultur eller inte, bör fortfarande inte räknas som en politisk handling eftersom den inte motsätter sig förtryckarnormen utan bekräftar den.
  det här är för övrigt den första nyanserade bilden jag läst om spektaklet hittills:

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.568678–forhoppningsvis-blir-han-en-forebild-

  hade hoppats på fler reaktioner som denna, framför allt att folk tar itu med sin egen inneboende homofobi och syn på hbt-frågor.

 12. Tror snarare bästa sättet att förändra en norm är att fler och fler bryter den och fler och fler bejakar andra sätt att vara. Finns heller ingen motsättning mellan att tycka det Anton gjort är bra och reflektera kring sin egen roll .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s