Rekryteringsfirman Google

En vän var på arbetsintervju för några år sedan. Tre allvarliga delägare i ett konsultföretag ställde frågor kring hennes person. En av frågorna rörde sociala medier och löd: hur i all världen kan du vara vän med Karl Marx på MySpace?

Det blev inget jobb. Hur mycket vänskapen med en avatar som symboliserar en tysk 1800-tals filosof spelade in är svårt att säga. Men en sak är säker. De hade finkammat nätet efter information.

Att arbetsgivare – potentiella och nuvarande – läser och har synpunkter på vad som skrivs om oss och vad vi skriver på nätet är nog snarare regel än undantag. Åtminstone i vissa branscher. Men vad innebär det?

För Calle Fridén innebär det att han tvingas sluta blogga:

Att vara provanställd och skriva provocerande om arbetsgivare, skyddsfrågor eller inflytande, eller om bögar, invandrare eller jämställdhet – är inget som premieras i den värld där jag befinner mig 0630-16 må-to, samt 0630-1315 fr. Då blir man inte anställd.

Det har aldrig varit lättare att uttrycka sina åsikter och sprida dem till ett flertal läsare (ok, i realiteten är det ett privilegium som inte alla kan utnyttja på samma sätt, men det är en delvis annan fråga). Men vad händer om vi, som i Calle Fridéns fall, misstänker att vi kommer att få svårare att få jobb på grund av våra åsikter? När yttrandefriheten blir större och mindre på samma gång och bara de som har råd kan säga vad de tycker.

Säg att du upptäcker missförhållanden på din arbetsplats. Säg att du bloggar om det, men först efter att du slutat eftersom du omfattas av lojalitetsplikt gentemot din arbetsgivare.  Säg att du har ordentligt på fötterna. Säg att en potentiell framtida arbetsgivare läser det du skriver. Säg att de håller med dig.

Tror du de skulle anställa dig? Om inte, vad innebär det för yttrandefriheten?

 

5 reaktioner på ”Rekryteringsfirman Google

 1. Själv kollar jag upp mig själv med hjälp av Google Alerts (så att jag får ett mail varje gång jag ”nämns” på nätet). Sen så skyddar jag mig själv med alias och t.ex. ett låst Twitterkonto. Så för de som vill undvika detta finns det tillvägagångssätt.

  Frågan är å andra sidan om vi ska behöva skyla på detta sätt med våra åsikter. Det är ett faktum att vi inte tar med alla våra diskussioner till arbetsplatsen p.g.a. rädsla eller kanske bara för att kollegorna är tråkiga och inte särskilt intressanta att diskutera med.

  Arbetsgivarna måste inse att det finns folk med åsikter som inte passar med deras personliga värdegrund. Oftast betyder inte detta att personen i fråga skulle vara bättre/sämre på sitt jobb.

  Blir man nekad en anställning måste man ha rätt till en konkret redogörelse kring varför och det måste finnas tydliga riktlinjer för hur dessa utformas så att vi inte får dagens vaga förklaringar.

  Jag har själv rekryterat folk och jag vet hur fantastiskt godtycklig en rekryteringsprocess kan vara. Att tro att man blir bedömd till största del för sina faktiska kompetenser är naivt. Den som sitter och bedömmer dig har ofta stor makt i den situationen men få som ifrågasätter dennes beslut.

 2. Håller med dig. Det finns ju sätt att dölja sig, men är det verkligen ett sådant samhälle vi vill ha. Saken blir ju dessutom värre av att arbetsmarknaden ser ut som den gör. Många söker jobb / uppdrag flera gånger om året.

  Det handlar nog inte bara om att värdegrunden kan skilja sig åt. Jag tänker att många arbetsgivare inte vill ha folk som skriver om sitt jobb, det vill säga förlorar kontrollen över vad som kommuniceras från företaget.

 3. Nej du har nog rätt. Det är väl av samma anledning som de flesta arbetsgivare faktiskt inte gillar facket.

 4. Jag har funderat på det här också, och kom på tanken att det skulle kunna finnas en hypotetisk anti-bemanningsfirma, vars enda tjänst är att de mot betalning tar emot CV och annan personlig information om arbetssökande, och sedan kommer med ett utlåtande om deras on-lineaktivitet till arbetsköparen. Skulle det ens vara lagligt?

 5. Säkert lagligt. Kan också tänka mig en motsvarighet till såna där firmor som stylar lägenheter innan försäljning. Som fixar till ens digitala profil innan man söker jobb. Det kanske var något sånt du tänkte dig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s