Håkan, it was really nothing

Jag har försökt skriva något elakt om Alliansen ett bra tag nu. Om Anders Borgs förslag att sänka lönerna för de som redan har för låga löner i syfte att ”skapa fler jobb”. Eller Ulf Kristerssons uttalande om att han straffar sjuka för deras egens skull.

Men det har liksom inte gått att uppbåda någon energi. Orkar inte ens påpeka det uppenbara faktum att även återinfört slaveri skulle skapa fler jobb.

I morse förstod jag varför. Det simmar en mustach och en Waidelich i samma fadda soppa av klassamarbete, låga skatter, tjänstefolksavdrag och profitörer inom vård och skola, där vi hittar Borg, Reinfeldt och de andra hajjarna.

Redan första veckan på jobbet gav Håkan Juholt upp alla ambitioner att leda ett seriöst alternativ till Alliansen och världens kortaste vänstervåg var över. Är det någon poäng att gnälla på Alliansen när det ändå inte finns någon som skulle göra märkbar skillnad?

Efter att ha läst Håkan Juholts och Tommy Waidelichs presentation av Socialdemokraternas ekonomiska politik i Dagens Nyheter är det egentligen bara en sak jag undrar. Om det här är svaret, hur fan lyder frågan?

 

5 reaktioner på ”Håkan, it was really nothing

 1. Jag blir inte riktigt klok på den där Tommy. Det känns nästan som socialdemokraterna har hittat en ytterst ”flexibel” kille som kan säga precis vad som helst för att minska borgarnas möjligheter till angrepp. Minimering av kontaktytor. Begreppsförvirring verkar han också använda sig av också. Vad som exakt vill sägas är inte riktigt tydligt. Påminner om Brian Palmers analys av Nya Moderaterna, fast omvänt eller vad man ska säga. Med tanke på medias vurm av sitt tjänstefolksavdrag och skattesänkningar kan det finnas en idé att inte öppna upp sig för angrepp.

  Om man säger att man ska ta bort Rut kommer debatten handla om Rut. Om man säger att man ska höja skatten kommer debatten handla skattehöjningar. Om man säger att man ska återinföra fastighetsskatten och förmögenhetsskatten så handlar debatten om detta. Man kanske helt enkelt inte vill att debatten ska handla om överklassens villkor igen. Därför säger man det de vill höra – vi höjer inte skatten, ni får ha ert tjänstefolksavdrag och billiga lyxvillor. Ungefär som borgarna säger att de gillar den svenska modellen, fackföreningar och arbetarklassen. Säg en sak, gör nåt annat. S måste återta initiativet i debatten, de kan man bara göra genom att förvägras en debatt om motståndarnas frågor. Det kan vara läxan lärd.

  Men artikeln lockade fram en spännande reaktion från Borg – han medgav att det nya sjukförsäkringssystemet har möjliggjort för skattesänkningarna.

 2. Tommy verkar obehaglig. Och håller helt med dig när det gäller taktiken att bestämma vad debatten ska handla om.

  Men tyvärr lyfter de underklassen frågor i artikeln, genom att föreslå sin egen variant av fas3. Som i vissa avseenden är värre. Mer om detta idag.

 3. Välfärdsjobb är inte direkt en klang och jubel fest. Vad är det för fel med att lösa arbetslösheten genom att ge folk, håll i dig nu, jobb?

  Borde inte det vara lösningen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s