Yttrandefrihet 2.0

Att arbetsgivare inte gillar att deras anställda använder sociala medier är inga nyheter. Nu har det dessutom dykt upp en samling tips för hur vi bör agera. Bland godbitarna märks:

 • Kritisera inte din arbetsgivare
 • Du som har ett vikariat och vill ha möjlighet att få en ny tjänst efter vikariatets slut, eller som är tillfälligt anställd eller inhyrd via bemanningsföretag måste vara extra försiktig
 • Förmedlar du en bra bild av dig själv på webben kan det gynna dig om du till exempel söker nytt jobb.

Vem som varit så vänlig att sammanställa tipsen? Sveriges största fackförening.

 

EDIT: Kommunal har uppdaterat sina tips sedan detta skrevs

5 reaktioner på ”Yttrandefrihet 2.0

 1. Jobbar själv inom kommunal och jag börjar bli så less. Förutom sånt här så håller vi på med att göra om organisationen på ett klassiskt korporativt sätt. Mussolini and all that shit…. när mitt uppdrag är klart blir det att byta till syndikalisternas fack förbund…

 2. ”Om du föredrar Facebook kan du leta upp sidan Kommunal, där du kan ”gilla” oss så att du får uppdateringar om vad som händer i ditt flöde.”

  Är det verkligen bra att gilla en fackförening när man söker jobb?

 3. jahaja, om man iallafall kunde bli förvånad. när man som LO skalar bort all form av klassanalys så blir ju faktiskt den här formen av borgerlig självhjälps tips-och-råd-diskurs faktiskt möjligt att förstå som ett sätt att ”hjälpa medlemmarna”, på samma sätt som karriärdagar och att ta ansvar för arbetsplatsens ruljans också är att ”hjälpa medlemmarna”.. det känns som att för facket så har ansvaret för medlemmens intressen likställts med ansvaret att reproducera arbetaren som den arbetare arbetsgivaren vill ha.

 4. Det intressanta i sammanhanget, tycker jag, är själva principen att dagens Sverige är på det här viset. Det som vi klandrar kina och nordkorea för, att de inte har yttrandefrihet, det har vi bara kvar på pappret. Företagens ”lojalitetspolicy” står nämligen, i Sverige 2011, över grundlagen om yttrande- och tryckfrihet som säger att man får uttrycka sina åsikter fritt, demonstrera och protestera. Företagen är nämligen en sfär som inte omfattas av Svensk grundlag, här får man inte, EXAKT som i kina/NK, kritisera ”regimen/partiet” dvs företagets politiska hållning och bestämmelser i olika frågor.

  Facken går tydligen numera deras ärenden som den knähund till kapitalismen den blivit. Facket, vars syfte en gång var att försvara den enskilde anställda mot mänskliga och politiska oförätter från den konstruktion den nu är en knähund till.
  Fint!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s