H P Lovecraft i regeringskansliet

Anton Abele kan mycket väl bli justitieminister i framtiden. Hans profilfrågor, ungdomsvåld och näthat, ligger inom området och att det inte krävs något blixtrande intellekt för jobbet bevisar Beatrice Ask dagligen.

Taktiken är uppenbar. Först låter man en idiot sparka in vidöppna dörrar sedan avfärdar man alla kritik som personangrepp. Medan alla är upptagna med att tycka synd om den mobbade ynglingen, klappa honom på huvudet och be om kraftfulla uttalanden mot krig, miljöförstöring eller djurplågeri genomförs hårdare tag mot ”våld” och ”hat”.

Allt kritik som riktas mot Abeles politik avfärdas nämligen med att kritikerna har problem med hans utseende eller låga ålder. Ibland får han dessutom  hjälp av media för att förstärka den här bilden. Så planen är vattentät. Inom en snar framtid kommer alla med tillgång till internetuppkopling att få hem var sitt lila kuvert.

Inte nog med det. Planen är faktiskt ännu smartare än så. Häromdagen fick jag ett brev som antyder att Anton Abele inte ens finns på riktigt. Läs själva:

Lovecraft, en av 1900-talets mest briljanta skräckförfattare, tecknade en vision av universum som fullkomligt likgiltigt inför människans öde. Kosmiska väsen, vars förmågor och intentioner vi aldrig kan få grepp om, ingjuter skräck i Lovecrafts karaktärer, inte så mycket för att de vill människan illa, utan för att de helt enkelt inte bryr sig om människans öde överhuvudtaget.

2000-talets version på denna likgiltighetens skräck kommer i modernaternas nya ärkebegrepp rättvisa. Likt de kosmiska vidundren hos Lovecraft står kreaturen inom moderaterna helt likgiltiga inför den arbetande befolkningens hälsa, liv och öde. Men de vill åtminstone låta oss ana deras intentioner: ett ”rättvisare” samhälle. Men vi som kan vår skräcklitteratur vet att det bakom ”rättvisan” inte gömmer sig annat än viljan att övergöda den inavlade överklassen, dessa kapitalets små yog-soggoths.

För att bättre kunna prångla ut sin förödelse har moderaterna också likt Herbert West i Re-Animator fogat ihop en Lovecraft look-a-like som ska förmedla den borgerliga skräcken: Anton Abele.

/En student vid universitetet i Miskatonic

2 reaktioner på ”H P Lovecraft i regeringskansliet

  1. Ja, den gamle rasisten Lovecraft har en fortsatt stark närvaro i svensk inrikespolitik, det stod klart redan efter valet i höstas. Men man berusar sig så lätt på Lovecrafts smygande dityramber till det horribla – ibland glömmer man helt att han bara gav oss en spegel att betrakta samtiden i, inte en medicin mot det främmande.

    Förresten tror jag att den citerade studenten vid Miskatonic har blandat ihop det kosmiska väsendet Yog-Sothoth, nyckelmästaren, med det fruktansvärda slavfolket Shoggoth, som mest liknar en slags väldiga klumpar täckta med ögon och tentakler. Just saying.

  2. Så sant, Shoggoth ska det givetvis vara. Någon som känner sig manad att skriva ett kontrainlägg på temat ”arbetarrörelsen som död men drömmande”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s