Det finns inga gratis luncher

I svallvågorna från Spotifys beslut att spotifiera sig själva ytterligare uppstod en diskussion om vem som egentligen är Spotifys kunder.

Det råder minst sagt förvirring kring vår roll som konsumenter. Eller vad vi nu är.

Sydsvenskan och deras analytiker Daniel Johansson tror exempelvis att Spotify kan vara gratis. Det stämmer inte. Det är till och med straffbart för företag att använda ordet ”gratis” om det krävs en motprestation för att ta del av en produkt. Motprestationen i det här fallet är att lyssna på reklam mellan låtarna.

Men vilken roll har vi när vi lyssnar på ”gratisversionen” av Spotify? Vi är på en och samma gång:

 1. Kunder
  Oavsett om vi betalar med pengar,  eller som i det här fallet med motprestationen lyssna-på-reklam, så betalar vi för tjänsten.
 2. Varor
  Spotify säljer sina lyssnare till olika annonsörer. Precis som all annan reklamfinasierad verksamhet tar de betalt för att leverera människor som tar del av reklambudskap. Utan varan lyssnare, inga reklamintäkter. I det här fallet är det alltså annonsören som är kund och vi lyssnare som är varan.
 3. Arbetare
  Vi säljer en förmåga till en köpare, precis som på vilket annat jobb som helst. På en stolfabrik säljer vi förmågan att tillverka stolar. Till Spotify säljer vi förmågan att ta del av reklam.

13 reaktioner på ”Det finns inga gratis luncher

 1. Men om man sänker volymen (på högtalarna, då) under reklamen och på så vis inte tar del av den, skulle det inte kunna räknas som gratis då? Eller är motprestationen man betalar med akten att sänka volymen?

 2. Det blir en motprestation som företaget egentligen inte har någon nytta av. Men produkten är ju redan såld, så det kanske kvittar. I already got your money, som Charlie Sheen brukar säga.

 3. Du har rätt i det här fallet, men i allmänhet skriver jag inte under på att ”det inte finns några gratis luncher”. Det är meningslöst att definiera ”gratis” så att det innebär att inga motprestationer får ske någonstans; då är hela idén en omöjlighet. (Så länge flera individer är inblandade.)

 4. Spotify pausar ju reklamen om du sänker volymen (på datorn) för mycket, och startar den igen när du höjer volymen. I alla fall på Windows.
  Under wine på linux funkar det däremot.

  Vi (soon to be gone spotifyanvändare som är glada att vi inte kastade bort våra mp3-samlingar) utför ju ett till uppdrag: vi hjälper Spotify att ta reda på vilka låtar som är populära och vilka som inte är det samt musik vi kan tänkas gilla baserat på vad andra tycker som har samma låtar i sina spellistor. Metadata som som är värdefull för skivbolag och andra.

 5. Det här med Spotify retar mig på så många nivåer! Men det kan också vara som Hannes skrev, att de gör detta för att sedan backa och få goodwill och bli ”snela” igen:

 6. det dom gjort är tekniskt sätt med förvillande propaganda reklam, där dom rätt ut har sagt att musik är en mänskligrättighet och att alla ska få ta del av den, men sen så är det ju tydligen så att dom som har pengar ska få ta del av den mest.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s