Do you ever read any of the books you burn?

Ordet spotifiering ger sig ut på nya äventyr. Jag undrar om det kommer att överleva Spotify. Och vad det kommer att betyda i framtiden.

Håller med om det mesta Karlsten skriver. Möjligen tror jag att det inte handlar så mycket om att göra betalvarianten attraktiv som att göra ”gratisvarianten” oattraktiv, vilket Spotifys senaste drag tydligt visar.

Framtiden får utvisa hur oattraktiv ”gratisgenerationen” tycker att den nya tjänsten är. Ett socialt experiment som ska bli spännande att följa.

Det verkligt intressanta är dock inte Spotifys betalningsmodeller. Själva tjänsten är oproblematisk så länge det finns något utanför Spotify. Men i en värld av appar, där Spotify är enda sättet att lyssna på musik blir det marknadsanpassade utbudet och den låga kvalitén ett problem.

Om Apple och deras kumpaner levererar slutna plattformar, om bredbandsleverantörena bara tillåter vissa tjänster där Spotify står för musiken, en annan tjänst för filmerna, en tredje för spelen, en fjärde för nyheterna är det inte lika kul längre.

När dessutom privata företag – som exempelvis kan få för sig att det är läskigt när män kysser varandra – äger de forum där vi kan diskutera eländet är det ännu värre.

Spotifiering är inte bara det nya, käcka sättet att ta betalt. Det är också det nya sättet att bränna böcker.

7 reaktioner på ”Do you ever read any of the books you burn?

 1. Du låter som en pirat 😉 Eller ja, vi låter lika mycket som du så det går på ett ut 😉

  Nya konfliktlinjer, ny hantering, nytt tänk.

  Rekommenderar Bjereld å Demker Kampen om kunskapen, om du ej läst. Apropå nya politiska skiljelinjer för det relaterar till det här. Kunskap och marknad som en ny politisk skiljelinje. Tänker att det tangerar spotifiering på något plan (har inte resonemanget helt klart i mitt huvud ännu.)

 2. Orelaterad sak som ändå är högst relevant och som inträffade just. Försökte skicka länk till en film på TBP via Facebook, men fick följande meddelande:

  ”Message Failed: This message contains blocked content that has previously been flagged as abusive or spammy.”

  Det är alltså inte ens tillåtet att surfa TPB, har Facebook bestämt…

 3. Kvasihackar detta förbud genom att spamma mina vänner och ovänner på Facebook med bit.ly:ade TPB-länkar. Moahaha!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s