Konsums blåvita tillbaka

Coop återlanserar sitt klassiska blåvita sortiment. Tyvärr i form av just precis den nostalgi jag (nät)hatar kring i den här artikeln.

Syftet med det blåvita varorna var att erbjuda bra produkter till ett lågt pris. Men i ett kapitalistiskt samhälle lönar detta sig ju som bekant inte. Du får inget extra om du till exempel behandlar din personal väl eller tar ansvar för miljön. Tvärtom. Det blir dyrare. Det är givetvis också fullkomligt rationellt att ta så mycket betalt som möjligt.

Vissa av de naivaste liberalerna tror att marknaden ändå kommer att välja de sympatiska alternativen, som om pengar hade ett samvete och att folk köpte Eldorado istället för Saltå Kvarn för smakens skull.

Varför inte vända systemet upp och ner? Låt det vara olönsamt att behandla personal illa. Låt det kosta att strunta i miljön. Förbjud de värsta avarterna och låt mindre överträdelser kosta pengar. Det är inte kosntigare än att det är föbjudet att använda vissa gifter vid livsmedelstillverkning.

Det skulle göra att exempelvis ekologiska och rättvisemärkta produkter var billigare och inte dyrare. Kombinera gärna med borttagen moms och ett konsumentkooperativ utan vinstintresse där allt överskott går till att hålla så låga priser som möjligt.

5 reaktioner på ”Konsums blåvita tillbaka

  1. Ja, lösningen måste vara att införa en skatt på kapitalism. Det gäller bara att springa runt överallt på gator och torg och samla in namnunderskrifter. Eftersom proletärerna utgör en majoritet av befolkningen så borde de rimligtvis stödja ett sådant förslag. Tänk att inga antikapitalister tänkt på det förut. Politik är att vilja…

  2. Det är redan skatt på kapitalism. Alldeles för låg för min smak. Den samlas in av skatteverket. Tänker att expropiering vore en bättre lösning.

  3. Men om man höjer skatten för mycket så slår det mot företagens konkurrenskraft och kapitalet börjar fly landet. När det då börjar gå dåligt för ekonomin så höjs rösterna på ordning och reda och högern får stå vid rodret igen. Expropriering är en förutsättning men det viktigaste är att sedan upphäva det som har exproprierats (kommunisering).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s