Landskrona kommun utökar sin service

Den som söker socialbidrag i Landskona kan räkna med att socialtjänsten gör hembesök för att se vad som finns i kyl och frys och sedan göra en godtycklig uppskattning av nöden i hushållet. Socialtjänsten bidrar också med matlagningstips.

Man tittar på vad man har hemma. Är det nöd så att man behöver en rekvisition här och nu eller klarar man sig till nästa dag? Man kan få råd om hur man kan göra en massa maträtter när fantasin tryter, på makaroner och ris och grönsaker, säger Pia Söderstjerna, chef på enheten för försörjningsstöd till Helsingborgs Dagblad.

Söderstjärna etablerar också en egen fattigdomsnorm. Har man ”både mjölk, smör och bröd hemma så är det ingen nöd just nu”.

Är det förmätet att be om en receptsamling på kommunens hemsida?

9 reaktioner på ”Landskrona kommun utökar sin service

  1. Så länge man bara har råd att köpa mjölk, bröd och smör så är detta också vad som finns hemma närhelst handläggaren knackar på. Då landar vi i: ingen nöd just nu, eller någonsin. How brilliantly evil.

  2. Ovanstående är väl taget en aning ur sitt sammanhang, dessutom felaktigt. Vid ansökan om socialbidrag/försörjningsstöd görs en utredning där du som ansöker får redovisa bland annat inkomster och utgifter tre månader bakåt i tiden för att se om du är berättigad till att få ekonomiskt stöd månadsvis fram till dess du blir självförsörjande. Svaret om mjölk, bröd och smör får du om du hävdar nödsituation dvs att du för dagen inte kan klara dig och du inte kan vänta till dess att beslut fattats angående din ansökan.

  3. Problemet i det här fallet är att många upplever det som ett övergrepp att myndighetspersonal rotar i kyl, frys och skafferi. Man kan dessutom fråga sig hur rättssäker bedömningen blir. Ska bli intressant att se vad JO säger.

  4. Enda andra fall jag kan komma på där en myndighet kommer hem till folk och rotar är husrannsakan. Då ska det föreligga misstanke om brottslighet så allvarlig att den kan ge fängelse. Säger kanske en del om hur Landskorna ser på sina fattiga.

  5. Och vad är det för summor vi snackar om? När jag gick på soc var ett akutstöd 200 spänn.
    Jämför socialkontorens utbetalningar av akutstöd med vad skattelättnaderna för förmögna kostar. Och dom behöver inte ens visa vad dom har i frysen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s