Timbro: Avskaffade löner ger jobb

Timbro vill återinföra slaveriet. Det framgår av en notis i Aftonbladet. Läs själv:

Runt om i världen protesterar människor för högre löner. Men i Sverige bör vi avskaffa lönerna för att skapa fler jobb. Det anser den liberala tankesmedjan Timbro.

Demonstrationer för högre löner ser man varje dag runt om i världen. Men Sverige skulle må bättre av att avsakaffa lönerna. Det anser den liberala tankesmedjan Timbro.

– Fler hade fått jobb om det hade funnits arbeten utan löner, säger Jenny von Bahr, nationalekonom på WSP Analys & Strategi till TT.

Enligt von Bahr handlar det om klassisk ekonomisk teori – sänker du priset på något så ökar efterfrågan. LO sågar Timbros analys och menar att inga inkomster minskar köpkraften.

9 reaktioner på ”Timbro: Avskaffade löner ger jobb

 1. Problemet är inte lönerna, utan problemet är arbetsgivarnas envisa krav på ”mångårig/flerårig” arbetslivserfarenhet. Det ser vi i Kanada, där har man Entry Level Jobs som nästan alltid innehåller två centrala punkter, nämligen: (1) No experience needed och (2) full training provided. Detta kan man hitta genom att surfa in på monster.ca och sedan söka på Entry Level. Samma sak gäller i Amerika, och då surfar man in på monster.com och söker på Entry Level. En annan orsak till arbetslösheten är den dåliga samverkan mellan utbildning och arbetsmarknad/näringslivet. Här kan vi lära oss av Kanada och deras framgångsrika federala program ”federal student work experience program” (FSWEP).

  För, om utbildning och arbetsmarknad samarbetar tydligt och fler får möjlighet till kvalificerad erfarenhet inom sitt område under pågående utbildning så står fler bättre rustade att kunna få jobb efter examen.

  Samverkan måste givetvis finnas redan från grundskolan och uppåt, och det gör det runt om i Amerika och Kanada och går under benämningen ”Service-Learning”, och det gör att många får relevant erfarenhet redan under sin skolgång och därmed står bättre rustade än motsvarande grupper av elever här hemma i Sverige.

  Mvh

  Mikael

 2. LO:s kommentar är nästan den mest upprörande i sammanhanget. Timbro väntar jag mig inte så mycket mer av, men när LO likställer inkomst med att betyda ett instrument att öka köpkraften och tillväxten med så säger det ganska mycket. Inkomstens relation till produkten (eller tjänsten) som skapas är borta ur ekvationen.

 3. Slaveri innebär ett yttre tvång att ta order från och arbeta för en viss arbetsgivare (i en vid mening). Att ingen lön utgår betyder dock inte automatiskt att det är slaveri.

 4. Mmmh. Tekniskt sett har slaveri inte att göra med ersättningen utan ägandet av arbetskraften. Onödigt att vi att blanda in begreppet i det här fallet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s