Unga bryr sig inte om (er) demokrati

En ”undersökning” ”visar” att unga inte bryr sig så mycket om demokrati. Många har reagerat på detta. En av dem är demokratiminister Birgitta Ohlsson, som själv gjort karriär på att vara ung, arg och engagerad mot orättvisor. Åtminstone så länge det inte har med klass att göra.

Birgitta Ohlsson är dock inte särskilt orolig. Forum för levande historia gör ju demokratiinsatser i skolorna. Synd. Det borde hon vara.

Är det konstigt att någon efterlyser ”en stark ledare”, när politiker och media fokuserar på just personer istället för politiken personerna företräder? När diverse charlataner som retorik– och kroppsspråksexperter får breda ut sig om hur någon sagt något istället för vad som sagts? När förtroendet för partiledarna verkar vara viktigare än den politik respektive parti driver?

Är det konstigt att någon vill sälja sin röst när valrörelsen för femtielfte gången handlar om kortsiktiga plånboksfrågor? Om politik reduceras till en tillfällig hundring mer eller mindre i plånboken – för alla utom de fattigaste och de allra rikaste – är det då konstig att någon kan tänka sig att ta den hundringen på en gång och sedan slippa spektaklet?

Det kanske är ”demokratin” det är fel på. Inte ungdomarna.

 

6 reaktioner på ”Unga bryr sig inte om (er) demokrati

 1. Precis.

  Vi måste dock erkänna att en stor grupp unga helt enkelt inte bryr sig om hur deras liv styrs eller om riktningen för det mänskliga samhället så länge de får konsumera i nuvarande takt och tro att detta kan fortsätta. De blir underhållna konstant 24/7 – men den gruppen unga lär minska i takt med att problemen ökar.

  Att påstå att medelåldern tycker det är viktigare med demokrati än ungdomen tror jag är väldigt fel, medelåldern sluter säkerligen tätare upp runt vår nuvarande form av demokrati i tron att den fungerar hjälpligt – detta av en enkel anledning, att de i stort hämtar ALL sin information ifrån massmedierna, vilka målar upp en verklighetsbild som helt enkelt kräver det nuvarande systemet för att vara trovärdig. Vakna Sverige, Media är en propagandaapparat, journalisten är en förmedlare, om än en god medborgare med en god vilja så tillåts de inte kliva ur mallen och raportera verklighetens viktiga aspekter – de vi borde förändra.

  Jag hoppas att de unga hjälper de äldra ut till fria kanaler på nätet, och att de unga förstår värdet av att aktivt delta i det demokratiska arbetet. Att vi alla inser att detta arbete inte är en röst vart fjärde år, utan att vi utbidlar oss själva med tillgång till fri information, att vi sjävla producerar vår egen världsbild och förändrar denna verklighet tillsammans. Då kommer vi att kunna förändra hur världen fungerar, inte annars.

  Deltagardemokrati.
  Nytt ekonomiskt system. Folket i kontroll över finanserna, sluta stödja räntebaserad bankverksamhet.

 2. Vi borde fokusera mer på citationstecknen kring ordet undersökning. Det var alltså strax över 300 personer i kategorin ungdomar (18-29 år) som svarade på enkäten. Enligt mig diskvalificerar det hela skiten och jag undrar varför vi ens pratar om det?

  Men det förringar såklart inte din slutsats i det hela.

 3. 300… ja det säger en del om hur mediadrevet fungerar, undra hur många sådana undersökningar man genomförde innan man fick en med tillräckligt låg siffra…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s