Meningen med arbetslinjen

Slölyssnade på partiledardebatten igår. Sa Maud Olofsson verkligen att arbetslinjen är meningen med livet? Det skulle förklara hennes framtoning om inte annat.

Fredrik Reinfeldts hanterade frågan på ett något mer konkret vis. Arbetsmarknadsåtgärder handlar om att ”synliggöra”. Och det har han ju lyckats med. Reinfeldt använde dessutom ett av sina favorituttryck, anställningsbarhet. Vilket alltså inte handlar om att skapa nya jobb, utan om att skapa anställningsbara arbetare.

Arbetslöshet är nämligen inget  större problem för en borgerlig regering. Den håller inflationen nere. Särskilt om de arbetslösas ersättning är låg. Arbetslösa kallas som bekant ”infaltionsdämpare”. En låg ersättning får dem också att söka jobb i större utsträckning. Vilket är helt enligt planen.

Så nu undrar du kanske varför det är så viktigt att arbetare ska vara anställningsbara och söka jobb om de ändå inte är meningen att de ska få några jobb.

Det är så enkelt att fler arbetssökande också håller lönerna nere (vilket påverkar inflationen ytterligare). Ju fler som söker och ju fler av dem som är anställningsbara, desto lägre löner och sämre villkor behöver arbetsgivarna erbjuda.

Krydda sedan anrättningen med den lönedumpning som uppstår när arbetsgivare erbjuds betaldarbetskraft i form av de som tvingas delta i fas3 och du kanske inte inser meningen med livet, men väl meningen med arbetslinjen.

8 reaktioner på ”Meningen med arbetslinjen

  1. Visst finns det nog försök att etablera låglönesektorer där de med mindre ”humankapital” måste konkurrera med andra om låga löner. Men samtidigt tänker jag mig att det finns en parallell utveckling där lönerna också pressas upp på grund av brist på arbetskraft.

    Borgarnas nedskärningar av och uteblivna investeringar i relevant arbetsmarknadsutbildning för arbetslösa sägs ha gjort att det svårt att få tag på yrkeskvalificerad arbetskraft inom olika branscher nu. Och att vara yrkeskvalificerad borde väl också kunna ses som en aspekt av anställningsbarhet. Ju färre som är kvalificerade – alltså anställningsbara – desto mer måste arbetsgivarna konkurrera om arbetskraften genom höga löner. Vilket borde driva på inflationen.

    Vad tror du?

  2. Du har helt klart en poäng. Inom vissa branscher är det redan brist på arbetskraft. Där kommer lönerna öka, plus att skatten blir allt lägre för de som jobbar. Men det påverkar inte inflationen lika mycket eftersom de som redan har god ekonomi sparar i större utsträckning.

  3. För att motverka problemen med att få tag på kvalificerad arbetskraft har ju regeringen gjort det lättare med sk arbetskraftsinvandring. I stället för att utbilda fas 3.are så importerar man ukrainska licenssvetsare och indiska programmerare. Jättebra för det spär inte på inflationen, snarare tvärt om eftersom arbetskraftsinvandrarna som kommer utifrån EU har en lite utsatt situation och inte kommer att organisera sig fackligt tex i nån större utsträckning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s