Spotifieringen av bilder

Det är tillåtet att fotografera i stort sett vad som helst. Enda undantaget är vissa skyddsobjekt. Och kameratillverkarna brukar verkligen inte lägga sig i. Tills nu.

Apple har nämligen tagit patent på en uppfinning som är tänkt att förhindra användarna av iPhones att filma och fotografera exempelvis konserter. Den gör det möjligt att stänga av kamerafunktionen i telefonerna med hjälp av infraröd strålning från scenen.  Eller någon annan plats eller annat objekt där man av upphovsrättsliga skäl inte vill tillåta att någon filmar eller fotograferar utan att göra rätt för sig.

Jag gissar att det här kommer att bli standard bland andra tillverkare och användas för att förhindra fotografering och filmning på museer, utställningar, idrottsevenemang, i tidningsbutiker, vid sedvärdheter och så vidare.

Jag gissar, förlåt garanterar, också att det lika snart kommer att finnas en ”app” som  känner igen vad du försöker fotografera och tillhandahåller officiella bilder för en mindre summa. Eller någon annan motprestation. Som exempelvis att ta del av  reklam.

Flattr this

4 reaktioner på ”Spotifieringen av bilder

  1. Inte för att hoppa till Apple’s försvar, men det här kan lika gärna vara ett av de hundratals patent de lägger beslag på för att sedan aldrig använda. Bättre att ha patentet, menar de, än att till slut hamna i en situation där de önskar att de hade det.

  2. Om vi nu leker med tanken att det blir standard även bland andra tillverkare, borde det väl vara ganska lätt fixat att forka Android (som de flesta använder) och göra en version som inte har den här medvetna buggen? Troligen skulle de flesta bara gilla läget ändå, men det skulle åtminstone finnas möjligheten att kringgå det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s