Socialtjänsten utökar sin service

Socialtjänsten har numera rätt att granska bloggar, Facebook och annan social media för att avgöra om en person har rätt till bidrag eller inte.

Det väcker en del frågor. Kommer Soc att ha officiella användare som försöker bli kompis med bidragssökande på Facebook? Eller är det upp till de enskilda tjänstemännen? Får vi se ett @socialtjänsten på Twitter?

Kommer de att leta efter statusuppdateringar i stil med ”kom precis hem från svartjobbet” eller ”precis köpt ny bil, dyr, men det var det värt”? Hur kommer ”samlar pantburkar” eller ”lånade femhundring av morsan” att hanteras?

Eller är det faktumet att det bloggas, twittras och uppdateras som är intressant? Bloggare har ju blivit av med a-kassan eftersom bloggandet ansetts som arbete.

Men framförallt undrar jag vad nästa steg blir. Och hur det här påverkar yttrandefriheten.

Jag skulle kunna skriva något skämtsamt och ironiskt om det här, men förmår inte. Det här är en del i en mycket oroande samhällsutveckling där myndigheter tar sig allt större friheter på bekostnad av personlig integritet och grundläggande fri- och rättigheter.

En reaktion på ”Socialtjänsten utökar sin service

  1. Detta fick mig att tänka på Adorno som en gång skrev ”[d]et omoraliska i att ljuga består inte i någon förbrytelse mot den sakrosankta sanningen. Att åberopa sig på en sådan anstår minst av alla ett samhälle som tillhåller sina medlemmar att tala klarspråk bara för att sedan desto säkrare kunna komma åt dem”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s