Framtiden har fler dimensioner

Gustav Nipe berättar om 3D-scannern, eller ”sakskannern”, och det motstånd mot fysisk kopiering som redan uppstått.

Det här låter lite konstigt och jag kan knappt förstå det själv, men det finns alltså sedan länge skrivare som skriver ut fysiska objekt. Nu finns dessutom scanners som läser in dem.

Historien upprepar sig alltså. Precis som när det gäller de digitala kopiorna har arbetarklassen ett försprång. Det här skapar oanade möjligheter. Det öppnar exempelvis möjligheten att reducera lönearbetet till ett minimum. Men det gäller att hålla oss i rörelse för kapitalet springer efter med en stor jävla hov.

För givetvis rustar de krafter som profiterar på vårt arbete redan för det kommande kriget. De korkade kapitalisterna säger stopp. De smarta programmerar just nu en app för iPad där du kan läsa in vissa upphovsrättsskyddade objekt mot en avgift och skicka det till en iSkrivare mot en annan avgift, och där du sedan kan välja att skriva ut dina objekt i hög kvalitet för en summa pengar eller i låg kvalitet om du också samtidigt skriver ut några reklampelare.

Ska vi försöka utnyttja vårt försprång lite bättre den här gången?

3 reaktioner på ”Framtiden har fler dimensioner

  1. Det här ska bli väldigt intressant att följa. Man måste verkligen ha kapitalistiska skygglappar av hittills okända proportioner för att inte se att nyttan av den här tekniken (när den blivit mer utvecklad) fullständigt tillintetgör alla invändningar från de som vill begränsa användningen. Frågan är hur långt man måste utveckla tekniken innan det blir uppenbart för alla?

  2. Det kan man verkligen undra. Hade liknande förhoppningar beträffande internet men där går ju utvecklingen åt rakt motsatt hål, med spotifiering, appar o s v.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s