The Möbel Bay

Isak Gerson berättar att möbelindustrin just nu rustar för samma krig som kulturindustrin för mot fildelare. Kopior är anledningen och kopierare fienden. Givetvis ett framstegsfientligt initiativ.

Problemet med internet är nämligen inte att det går att ladda hem i stort sett allt som någonsin funnits i digital form. Problemet är att det inte går att ladda ner exempelvis kläder, möbler och bostäder. Problemet med möbler är inte att de går att kopiera. Problemet är att det inte går att kopiera och distribuera smidigare och billigare

Men tänk om det skulle gå? Inom en snar framtid kommer vi att kunna skanna in och skriva ut i stort sett vad som helst. Kanske inte bostäder men definitivt mindre och enklare objekt. Som möbler.

Låt oss tänka tanken fullt ut för att se vad som händer. Säg att det också gick att kopiera och sprida möblerrna så gott som kostnadsfritt. Någon kanske skannar i en fåtölj i design av Eero Saarinen och lägger upp den som torrent på The Möbel Bay. Inom några minuter kan vem som helt ladda ner och skriva ut den hemma, mer eller mindre utan kostnad.

Någon kanske skannar i en fåtölj i design av Eero Saarinen och lägger upp den som torrent på The Möbel Bay. Några minuter  senare kan vem som helt ladda ner och skriva ut den hemma utan att det kostar mer än elen för dator och skrivare, lite utrymme på en hårddisk och en oansenlig del av elräkningen och något att skriva ut med.

För vem är det här ett problem? Alla de människor som snabbt och billigt kan skaffa sig en snygg fåtölj? Nej. Det skulle istället innebära en gigantisk besparing om möbler och dylikt vore mer eller mindre gratis.

För den som laddade upp den? Knappast. Möjligen om det vore olagligt och personen ertappades och fälldes.

För samhället i stort? Nej, snacka om effektivt sätt att tillverka och distribuera varor. Ett sådant produktionssystem skulle innebära enorma fördelar.  Vi skulle spara massor av resurser. Vi skulle spara miljön. Vi skulle kunna ge nödvändiga bruksföremål till alla som behöver. Vi skulle kunna minska arbetet till ett minimum.

För den som tillverkat och designat ”originalfåtöljen”, det vill säga de som jobbar i möbelfabriken? Möjligen. Möbelfabriken skulle inte kunna erbjuda jobb och försörjning i samma utsträckning. Men ett samhälle med en radikalt annorlunda produktion skulle också behöva fördela sina rikedomar på ett annorlunda sätt. Ett samhälle där lönearbete knappt existerar kan heller inte ha lönearbete som utgångspunkt. Vi skulle behöva hitta en annan modell för försörjning av möbelarbetarna, eller vad de nu väljer att syssla med. Exempelvis någon form av medborgarlön.

För ägarna till möbelindustrin? Definitivt. Den som tjänar pengar på möbelarbetarens arbete, skulle givetvis inte göra det längre om arbetarna inte arbetade. Den som kapslar in arbete i varje fåtölj och skördar det i form av profit när samma fåtöljer säljs skulle bli av med sin profit om fåtöljer kopierades och spreds utan kostnad.

Men om det inte gick att göra någon profit skulle heller ingen göra fåtöljer kanske du tänker. Fundera då på hur mycket som produceras, utan vinstintresse och utan betalning, på internet där i stort sett allt går att ladda ner.

På lång sikt och ur ett större perspektiv är piratkopiering ett problem endast för de som tjänar pengar på andras arbete.

6 reaktioner på ”The Möbel Bay

  1. Fast det finns väl inget som hindrar att du går ut i snickarboa och bygger designmöbler, http://sites.google.com/site/rietveldrnbchair/Home/plans-1/RietveldR%26Bchairplans.pdf?attredirects=1 . Printrar som spottar ur sig barcellonastolar eller Giacomettiskulpturer ligger ju lite in i framtiden, vad det handlar om nu är att nån från tex IKEA ser nån snygg möbel som en designer ställt ut på nån mässa, snor designen och säljer nåt nästan exakt likadant. Jag har svårt att se det fina och radikala i det.

  2. Inget som hindrar mig från att plocka fram manuset till Biutiful och ringa några kompisar som är amatörskådisar heller. Föredrar dock en kopia av filmen.

    Allvarligt talat så håller jag med dig. Det är inte ett dugg radikalt om Ikea snor design. Om det däremot, som i mitt påhittade exempel, gick att skanna in vilken möbel som helst och skriva ut den till en mikroskopiskt summa skulle detta vara början på en väldigt radikal och fin samhällsförändring.

  3. finns det inte en risk att vi skulle skriva ut alldeles för mkt möbler? och att detta skulle leda till ett enormt slöseri av plast som ju är en ändlig resurs? skillnaden mellan ett hus o en soptip full av möbler o en hårddisk som drunknar i film o musik är ju att ljud o bild i princip inte slösar med jordens ändliga resurser. tror att det finns en stor miljörisk med sakskrivandet.

  4. lele: Det har du alldeles rätt i. Överkonsumtion och slöseri är en risk. Tänker bara på hur det ser ut på mina hårddiskar. Återkommer snart i ämnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s