Är du strulig lille vän?

Svenskt Näringsliv har ett problem. Det är svårt att få tag på kompetent arbetskraft till de företag de representerar. Det är inte tillräckligt många som vill bli ingenjörer och ekonomer. Deras lösning? Hindra folk från att utbilda sig till annat.

SN håller på att knåpa ihop rapporten ”Konsten att strula till ett liv” där de varnar för ”irrvägar”, ”nöjesstudier” och ”lågproduktiva utbildningar”. Utbildningar inom konst och humaniora leder enligt SN inte till jobb och bör därför bekostas av studenterna själva i högre grad än andra utbildningar.

Förutom att de har fel i sak skvallrar inställningen om en kortsiktigt syn på utbildning. Skolan ska leverara arbteskraft. Punkt. Det finns ingen poäng med att höja bildningsnivån om det inte leder till ökad profit.

Visst, det finns en massa mindre seriösa kurser på högskolor och universitet. Jag är den första att skriva under på att standarden på högre utbildning borde höjas. Men det finns ett egenvärde i att folk läser konst, filosofi och språk. På kort sikt är det värdefullt för den enskilde, den enskildes omgivning och – hör och häpna – med största säkerhet också för den enskildes arbetsgivare alldeses oavsett vad personen i fråga jobbar med. På lång sikt handlar det om att hela samhället blir mer civiliserat.

Inte nog med det. De som går de utbildningar SN önskar premiera borde tvingas läsa även konst och humaniora. Jag lovar att vi skulle få oerhört mycket bättre ingenjörer och ekonomer då.

Jag lovar dessutom att till och med Svenskt Näringsliv skulle vinna på ett samhälle där bildning styrde produktionen istället för tvärtom.

 

2 reaktioner på ”Är du strulig lille vän?

  1. Bra inlägg. Det mest irriterande med debatten som följt på Svenskt Näringslivs bisarra utspel är nämligen att den till stor del utspelar sig i precis det register som SN vill att den skall utspela sig i; nämligen huruvida de har rätt i sak när de presenterar sina siffror. Jag hörde en debatt på Studio Ett och blev förbannad på personen som skulle ”försvara” humaniora och konst. Hon var från Teaterförbundet och placerade sig så klart mitt i Svenskt Näringslivs diskurs och försökte argumentera för att det visst är massa människor som får jobb, att det är en inkörsport, att det minsann gått bra för henne osv. Som att det skulle gå att slå Svenskt näringsliv på deras hemmaplan?!?

    Om vi på allvar vill förändra något, och inte fastna i den endimensionalitet som SN och Alliansen anvisar oss, måste vi överskrida produktivitetstjasfset och tala om andra, viktigare värden som är långt ifrån uppnådda.

  2. Från min del av verkligheten (jättestort konsultbolag) så ser det ut som om det svenska näringslivet tänker sig en framtid där ingenjörsjobb utförs i Indien, Kina och Filipinerna. Jag förstår inte riktigt varför de vill få fler svenska civilingenjörer, det går väl lika bra att läsa konsthistoria som att läsa termodynamik innan man blir RUT hembiträde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s