De vet var jag bor

De vet vilka som är mina vänner. Var mina vänner bor. Vilka som är mina bekanta. Var jag jobbar. Hur jag trivs på samma jobb. Vad jag gillar att göra på fritiden.

De känner till mina politiska åsikter. Mina sexuella preferenser. Vad jag gjorde igår. Vilka filmer jag tycker bäst om. Vilka böcker jag läser just nu. Min musiksmak. Vilken glass jag brukar köpa.

De vet vilka vänner jag snackar med. Vad vi säger. Vilka av mina vänner som känner varandra. Vilka av deras vänner som känner mig och mina vänner. Vad vi har gemensamt. Vad vi inte har gemensamt.

De vet vad jag söker. De vet vad jag köper. De vet vad andra som köpt det jag köper har köpt förutom det köper. De har massor av bilder på mig, min familj och mina vänner från ett antal olika platser och tidpunkter.

De vet ungefär samma saker om dig. All den här informationen har vi sammanställt åt dem. Inte bara frivilligt utan dessutom med stor glädje och flit.

”De” är ingen myndighet eller demokratisk tillsatt organisation utan ett antal privata företag. Idag använder de informationen bland annat för att kunna rikta reklam så effektivt som möjligt. Hur tror du de kommer att använda den imorgon?

Hur kommer all den här kunskapen om oss att – helt utanför vår kontroll – att vara till salu framöver?

3 reaktioner på ”De vet var jag bor

  1. Bra sammanfattat. Påminde mig om varför jag inte skaffat facebook (detta plus det faktum att jag aldrig förstått argumentet att ”det skulle vara kul att få kontakt med gamla klasskompisar”. Det finns väl en anledning till att kontakten upphört?!).

    Det liberala subjektets frivilliga medgivande att lämna ut sina privata göromål, intressen och tankar till marknaden och därmed göra sig till ett objekt för densamma borde sannerligen undersökas närmare.

  2. Även om man kanske skulle vilja se ”opt-in” snarare än ”opt-out” så kan man ställa in Fejjan så att dom inte vet något av det där (om vad jag heter vad vilka mina vänner är).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s