Mata inte trollen

Varje gång det begås ett terrordåd dyker de upp. Terrortrollen. ”Experter” på ”muslimsk terrorism” som får bre ut sig i tidningar, radio och teve med spekulationer om hur omfattande det muslimska terrorhotet är.

Men så visar det sig att terroristen är en blond gut. Vilket inte borde förvåna trollens uppdragsgivare med tanke på att det enligt Europol begicks 1.770 terrordåd i Europa mellan 2006 och 2009 och att bara sex av dessa 1.770 dåd, eller 0,34 %, hade muslimska kopplingar. 265 gånger fler terrordåd, nämligen 1.596 stycken eller 90,2 % av alla Europas terrordåd, hade höger- eller separatistorienterade kopplingar.

När förövaren inte längre är muslim förvandlas terrordådet genast till massmord och terroristen till ensam galning.  Istället för en stunds självrannsakan och en gnutta klädsam skam ringer redaktionerna upp en anan typ av troll nämligen ”experterna” på ”ensamma galningar” som får bre ut sig med analyser  som dryper av spekulationer och amatörpsykologiska diagnoser väl kryddade med ”rimligen”, ”förefaller”, ”verkar”, ”förmodligen”, ”gissningar” och en grabbnäve ”kan”.

Vad den här medialogoken får för konsekvenser på kort tid vet vi. Förutom att människor som antas vara muslimer får stryk på gatorna förmedlas en bild av att det är skillnad mellan människor.  Muslimska förövare är terrorister som begår terrordåd, medan nordiska förövare är ensamma galningar som begår massmord. Och att terrordåd alltid utförts av muslimer till motsatsen är bevisad.

På lång sikt bidrar den till just det samhällsklimat som i sin tur bidrar till de händelser trollen av någon märklig anledning tillåts fantisera kring.

7 reaktioner på ”Mata inte trollen

  1. På samma sätt är ickesvenska hustrumördare talibanska islamist-extremister medans svenska hustrumord är tragiska familjedraman.

  2. Och när det visar sig att ”terroristen” är en blond gutt så byter alla profilbilder till något som har en norsk flagga i hörnet och säger att ”Idag är vi alla norrmän”. Men när Khadaffi kallar sitt folk för kackerlackor och skjuter och bombar sitt eget folk; När Mubarak skickar sin egen militär mot fredliga demonstranter; när Syriens president Bashar al-Assad mördar och torterar sitt eget folk är det ingen som vill byta sin profilbild på Facebook. Då är det knappast någon som höjer på ögonbrynen och ingen, garanterat ingen, tittar på högmässa på teve.

  3. Tack, det var en väldigt bra sammanfattning av vad jag också tänkt.

    @Lars: Fast tror du verkligen att folk hade flaggat mindre på Facebook om gärningsmannen varit utländsk? Jag tror snarare det är den geografiska närheten till Norge som är orsaken där, än att terroristen var blond.

  4. Det är vackert att se att någon skriver om det som sker när ridån går ner. Att någon faktiskt talar om de lögner som media tvingar på oss och om det som faktiskt, egentligen, är sanningen: Vi är inte vår hudfärg, vårt kön, vårt land eller våra föräldrar. Vi är faktiskt precis det vi väljer att vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s