Inte ens med facit i hand

Att vara under tidspress är givetvis ingen ursäkt. De tidningar och ”experter” som skrivit om islamistisk terror, innan de hade minsta aning, borde låtit bli.

De som haft god tid på sig, eller faktiskt vetat hur det låg till, är ännu mindre ursäktade. Den här texten från lördagens Aftonbladet borde stoppats. Om inte av författaren själv så åtminstone av en redaktör. Skillnaden mot tidigare klavertramp är att skribenten den när gången är väl medveten om att den gripne är som han uttrycker det ”etnisk norsk”.

Vilket inte hindrar honom från att spekulera, antyda, insinuera och skuldbelägga norska invandrare. Tvärtom. Det är tråkigt, med tanke på att Aftonbladet annars skrivit mycket bra om händelserna

Men nej Aftonbadet. Norge hade inte alls ”fått sitt eget 11 september”. ”Att klä ut sig i polisuniform och döda fienden är högsta mode bland talibanerna i Afghanistan” kanske är sant med knappast relevant i det här fallet. Ej heller påståenden som att ”Norge har soldater i Afghanistan och deltar i aktionen i Libyen. Landet är med i Nato”.

Och trots att jag inte är särskilt religiös är jag helt övertygad om att det finns en särskild plats i helvetet för de som vid ett sådant här tillfälle känner sig manade att påstå att  ”i Norge bor många invandrare från Pakistan och Afghanistan, en del missnöjda”.

Att helt bortse från verkligheten på det här sättet – att skuldbelägga mot bättre vetande – ger näring åt just den stinkande mylla där sådana som Anders Behring Breivik frodas

4 reaktioner på ”Inte ens med facit i hand

 1. ”Mot det [de vilda spekulationerna om islamister] kan tala att den man som gripits är etnisk norsk.”

  No shit Sherlock.

 2. Otroligt viktig rapportering, det här. Låt mig bidra med ett utdrag ur Peter Lenkens krönika i GP i måndags (finns tyvärr inte på nätet):

  ”Den första ryggmärgsreaktionen var ett islamistiskt terrordåd. Men det visade sig snart vara en blond prydlig yngling i slips och kamelhårsulster. Man vill att ondskan ska ha ett ont ansikte. Vi vill inte att en massmördare skall se ut som oss själva. Det är en mänsklig reaktion. Men ondskan finns mitt ibland oss. Den kan vara din granne.
  Det kan vara en ensam perverterad figur. Och dessa enstörar simmar i vatten där de kan få syre. Bland Londons muslimer är nästan alla medborgare, men bland dem gömmer sig några med extrema åsikter.”

  Man behöver inte direkt göra en diskursanalys för att se hur Lenken gör obehagliga kopplingar mellan ondskefullt utseende och härkomst/klass. Men det är klart, otroligt läskigt nu när visar det sig att man inte kan vara trygg för sina grannar ens om man segregerat sig själv bland ens kamelhårsulster-likar.

 3. Det är lätt att se mönstret, lätt att upptäcka den strukturella rasism som enligt mig är en av orsakerna till att sånt här händer.

 4. Den groteskt plastikopererade Breivik ser ju för fan 1000 ggr ondare ut än mysfarbrorn Bin Ladin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s