Facket och fas3

Bloggen Fasan skriver ett öppet brev till Sveriges fackföreningar angående fas3. De borde bry sig. De som tvingas delta i fas3 saknar i stort sett alla rättigheter fackföreningarna har kämpat till sig under dryga hundra år.

Fackföreningarna befinner sig dessutom i en unik position. Varje enskild fas3-placering måste nämligen godkännas av – just det – facket. Om Sveriges fackföreningar kom fram till samma sak som Sveriges riksdag, nämligen att fas3 borde stoppas, skulle de alltså kunna göra det. Bums.

Men det händer uppenbarligen inte. Istället har de godkänt placeringar där kollektivavtal saknas och arbetsrätten är obefintlig. 26 000 gånger dessutom.

5 reaktioner på ”Facket och fas3

 1. Tyvärr kan inte facket stoppa fas3. De ska ge utlåtanden över en plats men om de säger nej kör AF ofta över facket. Men kommunal i västerrås var smarta de gick ut i pressen med budksapet om att de inte tänkte godkänna fler fas3 placeringar inom kommunen eftersom att de såg en tydlig bortträngningseffekt att riktiga jobb. Då blir det svårare för af att köra över

 2. I Malmö fylls det på nya FAS3’are hela tiden.

  Vi ska närvara varje dag och får max lov att söka jobb 4 timmar i veckan.
  Närvarotid ska skrivas när man kommer och går som en värre stämpelklocka, skillnaden är bara att man inte får någon lön att leva på.

  På nåder får man lov att gå på intervju någon timma eller gå på avtalat möte med arbetsförmedlingen.

  Hela tiden blir du hotad, förolämpat, utskälld OM du är borta för mycket även efter godkänd frånvaro.

  Vilken annan anställning har dessa villkor?

  Skapa en fackförening emot FAS3?

  Detta är egentligen en politisk aktion främst för att spara pengar samtidigt som andra skattepengar går som bonus till SAS chefer.

  Detta är bara toppen av ett isberg av oförätter emot arbetslösa.

 3. Problemet är värre än så: De sparar absolut inga pengar då varje FAS3’are kostade då 5000 kronor per månad, dock lägre idag, värre är att de förr hämmar den arbetslöses möjligheter att få jobb, dels så stressas den arbetslöse ihjäl med meningslösa uppgifter, värdelösa krav, göra de oroliga för sin överlevnad om kostnaden överstiger deras ”inkomst”. Däremot sparar de pengar för de som kan pensionera sig i förtid då de försvinner ut ur arbetslöshetsstatistiken samt att pensionsutbetalningarna blir så mycket lägre. Värre är att det blir hela tiden fler o fler FAS3are då möjligheten att få ett verkligt jobb försämras för varje dag så går i FAS3 och att den arbetslöse OM han kommer på intervju är redan knäckt rent ekonomiskt men värre också psykiskt.

  Hade den arbetslöse som söker jobb och kommit på många intervjuer istället fått hjälp och bättre ekonomi så hade den arbetslöse istället fått jobb tidigare än som idag senare eller aldrig tills hen pensionerar sig.

  OM ni ser datumet så kanske ni ser att det är 2016 och senaste inlägget var 2013… trots socialdemokratisk regering så motarbetas regeringen fortfarande av alliansen och sd även om socialdemokratins ersättning till FAS3 är egentligen sämre då ersättningen blir lägre hur man än räknar på saken. Politikerna skor sig själva och struntar i det svenska samhället, de verkliga problemen är finanspolitiken och bostadsbristen och härs görs inget där enda botemedlet är att bygga bra billiga bostäder där till och med arbetslösa och pensionärer kommer ha råd att bo kvar. Så är det inte idag mer än att Margot W. får en bostad i centrala Stockholm ifrån kommunal medan hon har en inkomst på 104.000 efter skatt, denna inkomst ska jämföras med den arbetande kommunalare…

  Näh, det är ruttet någonstans i vår riksdag, riksbanken, finansinspektionen och alla andra myndigheter med makt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s