Vi er røde

Danmark tar ett rejält kliv åt vänster, byter regering och får sin första kvinnliga statsminister. Hoppas inte allt för mycket när det gäller att förändra invandringspolitiken bara. Den har de danska Socialdemokraterna sagt att de inte ska ändra på.

Det är dock de som kritiserat nyss nämnda politik hårdast som går framåt mest. Socialliberala Radikale Venstre och Enhedslisten, som har en tydlig miljöprofil och står till vänster om Vänsterpartiets syster Socialistisk folkeparti. Även dessa båda partier leds för övrigt av kvinnor, även om Enhedslisten egentligen inte har partiledare.

Socialdemokraterna bildar regering, trots att de gjort sitt sämsta val på ett sekel. Troligen tillsammans med SF som förlorat en fjärdedel av sina väljare.

Men glädjande nog har 16% av de danska väljarna röstat till vänster om Socialdemokraterna och nästan 6% till vänster om Vänsterpartiets motsvarighet.

I Köpenhamn är trenden ännu starkare. Enhedslisten är största parti i flera stadsdelar, med fler än var femte väljare på Vesterbro och fler än var fjärde på Nørrebro. Enhedslisten är tredje största parti i hela Köpenhamn, med 16.7% av rösterna. Nästan exakt lika stora som Radilkale Venstre och och bara 2,4% mindre än Socialdemokraterna.

Tänk er motsvarande situation i Stockholm. En röd majoritet med 65% av rösterna. Ett nybildad parti till vänster om (v) som blir största parti på Kungsholmen och Södermalm.

6 reaktioner på ”Vi er røde

  1. Danskarna är opålitliga. Partier till vänster om socialdemokraterna hade 40% i Köpenhamn i början av 80-talet också, men det tog mycket snabbt slut. Framför allt pga sitt motstånd mot den socialdemokratiska gentrifieringspolitiken. När socialdemokraterna ändrade sig strömmade väljarna tillbaka.

  2. Jan:
    Vilka partier rörde det sig om? Tror dock S helt förlorat förmågan att locka till sig nya väljare. V, och i det här faller SF, ska vi inte tala om. Så det ska bli spännande att se vad som händer.

  3. Klara:
    Ska försöka ta reda på det. S är vanliga sossar, t o m till höger om våra. RV är folkpartister med dåligt samvete. När det gäller ekonomi är de ett borgerligt parti. SF är som vårt Vänsterparti, en fossil. Återkommer när jag vet var Enhedslisten står.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s