Tävling i nysvenska

Jag är ingen större beundrare av bemanningsbranschen. Samtidigt är jag inte sämre än att jag rycker ut när någon befinner sig i trångmål.

Bemanningsbranschen har nämligen ett problem. De vet inte vad de ska kalla de som är anställda av bemanningsföretag, men jobbar någon helt annanstans.  Alla de arbetare som så många företag nuförtiden betalar dyra pengar för att slippa ta ansvar för.

Du kan hjälpa bemanningsbranschen med det här dilemmat. Per Schlingmann var nämligen alldeles för dyr så de fick hålla till godo med den avsevärt mindre begåvade Mark Levengood och en tävling istället.

Det kan vara ett bra tillfälle att samtidigt fundera på vad vi ska kalla det enorma bakslag fenomenet bemanningsföretag innebär.

Tänk på att hålla er innanför lagens råmärken bara!

14 reaktioner på ”Tävling i nysvenska

 1. Det verkar som att de censurerar/förhandsmodererar förslagen, vilket gör att slav/daglönare/livegen eller andra för negativt klingande inte går igenom. Tråkigt, men förståeligt i en sån här kampanj.

  Vi kanske får fixa en egen, ocensurerad sida?

 2. Jag lämnade förlagen prekariat och reservarmé.

  Sidan är väldigt orwellsk på ett skenbart demokratiserat sätt.

 3. Fixa en egen snälla! Jag körde på slav.
  ”Vi kallar oss… är ett initiativ där alla är välkomna att bidraga med ordförslag, och rösta på sina favoriter. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera stötande eller på annat sätt negativa ordförslag och kommentarer på sajten.”

 4. Tipsade just om ”prekariat” och ”nylivegen”. Kollade sedan igenom förslagen en kan rösta bland, men inget kritiskt alternativ är med. Såklart. Så jävla ointressant tävling, men naturligtvis förståeligt att de gör så här. De vill ju inte ha kritik eller diskutera relevanta samhällsfrågor, allt ska bara vara så jävla MYSPYS hela tiden.

 5. Det riktigt intressanta är dock inte vad vi ska kalla de stackare som måste jobba i bemanningsbranschen utan vad vi ska kalla bemanningsbranschen och fenomenet bemanning?

  Förslag?

  Kanske dags att utlysa en tävling

 6. Tycker inte tävlingen är ointressant. Smart grepp att inte diktera en eufemism uppifrån utan låta ”alla vara med” att skapa Ordet som är mer än en eufemism, Ordet som kan ge ”självkänsla till en stor yrkesgrupp”. Skapa själv din underkastelses attribut och speglar. Och vinn en resa.

  Både ny sida och ny tävling verkar angeläget.

 7. ideologikritik: Menade inte att tävlingen som sådan är ointressant, den är naturligtvis högintressant med tanke på den censur av kritiska röster som äger rum. Menade nog snarare att den intressanta dimensionen av tävlingen äger rum långt utanför den lista av ord som en kan rösta mellan.

 8. Anna Sol: Då är vi överens. Men finns det inte också en intressant dimension utanför ordlistan men inte så långt utanför: skådespelet där Levengood vädjar till oss att hjälpa de stackars bemanningsanställda till bättre självkänsla och att slippa de där tråkiga benämningarna och många skyndar till med sina förslag, som naturligtvis inte ska vara negativa. Alltså ett skådespel bland oändligt många där fokus listigt förskjuts från konflikterna till spelet självt. Det skulle vara intressant att veta hur stor andel av förslagslämnarna som anammat kallelsen och hur stor del som föreslår slav och liknande.

  En tävling med två deluppgifter?

 9. Fredrik Edin: Kan man kalla dem för reservarmélegionen? De kastar in sina meniga legoknektar ur reservarmén i en osäkerhet och till främmande platser med usla förhållanden. Analogin till främlingslegionen är dock haltande då det är en organisation som, om jag förstår rätt, bygger på en kollektiv grund. Det kan dessvärre inte prekariatet göra.

 10. Nästanställd kanske? Nästan anställd och nästan ställd…
  (ställd i betydelsen satt på undantag från LAS etc.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s