Storebror vet inte riktigt om han gillar att du gillar

Det kan bli förbjudet att gilla saker på Facebook. Nä, ok. Troligen inte. Men den österrikiska gruppen Europe Vs Facebook har lämnat in en anmälan mot den sociala mediajätten på Irland där de har sitt huvudkontor för Europa.

Anmälan gäller bland annat det sätt på vilket Facebook lagrar data om sina användare. Bland annat vad vi gillar. Men också att de lagrar information om personer som inte ens är medlemmar genom att be användare importera mailadresser och dylikt. Facebook själva hävdar att de har upphovsrätt till den här informationen och att den dessutom är en affärshemlighet.

Hur den kommer att användas återstår att se. Förutsättningen för framgångsrik spotifiering är att veta mycket om folk. Marknadsundersökningar och fokusgrupper i all ära men aldrig någonsin har det funnits ett verktyg med större potential än sociala medier. Sammankopplad med hårdvara kan personerna med ”upphovsrätt” veta vad vi gillar, var vi befann oss när vi gillade, när vi gillade, vårt kontokortsnummer [fyll på själv…]

Medan storebror staten och storebror kapitalet gör upp om hur det får gå till kanske vi kan fundera över något subversivt eller åtminstone samhällsnyttigt sätt att använda den här tekniken och den data den genererar. Eller i värsta fall hur vi skyddar oss.

3 reaktioner på ”Storebror vet inte riktigt om han gillar att du gillar

  1. Alltså, detta kanske är en dum fråga, men varför säger inte folk upp sina Facebook-konton? Vad är det som är bra med Facebook som väger upp all denna jävla skit?

    Jag har själv aldrig haft ett konto och kanske inte riktigt förstår attraktionen med Facebook, men visst kan man klara sig bra utan det? Eller jag kan åtminstone det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s