Occupy frysdisken

Det är många företag som har sina kunders dåliga samvete som afffärside. Ben & Jerry’s är ett av dem. Vanligen handlar det om att några öre per såld produkt går till något behjärtansvärt ändamål. Eller att företaget försäkrar att de varit snälla mot miljön och behandlat både sina anställda och gulliga djur väl.

Men de tar aldrig ställning i frågor som handlar om ekonomi, klass eller fördelningspolitik. Eller förlåt. Tog. För några dagar sedan proklamerade nämligen Ben & Jerry’s att de ställer sig bakom Occupy Wall Street. Företaget tycker det är dags att göra något åt följande:

 • The inequity that exists between classes in our country is simply immoral.
 • We are in an unemployment crisis. Almost 14 million people are unemployed. Nearly 20% of African American men are unemployed. Over 25% of our nation’s youth are unemployed.
 • Many workers who have jobs have to work 2 or 3 of them just to scrape by.
 • Higher education is almost impossible to obtain without going deeply in debt.
 • Corporations are permitted to spend unlimited resources to influence elections while stockpiling a trillion dollars rather than hiring people.
Jag tycker faktiskt det är ganska häftigt. Smart affärside eller inte. När får vi se en svensk motsvarighet? Att Hemglass, eller något annat företag, går ut och säger att klassklyftor är omoraliska. Det kommer inte att hända.

 

Så nu undrar jag istället, när kommer glassen?

 

4 reaktioner på ”Occupy frysdisken

 1. Du vet hur det är Fredrik – kapitalisterna är så giriga att de kommer sälja oss glassen som vi ska tvångsmata dem till döds med …

  Skämt å sido, ett ställningstagande mot klassklyftor och företagens inflytande över politiken är inte lika harmlöst som miljöengagemang eller välgörenhet och blödande hjärtan. Det finns en politisk aspekt som är omistlig.

 2. Ja, fast det fungerar väl fortfarande bara så länge det är bra publicitet. Jag hoppar inte i taket förens BJ tar saken i egna händer och omfördelar sina egna kapitalresurser. Hoho. Den dagen allt innehåll i glassen är ”rättvisemärkt” och de anställda delar på vinsten, den dagen blir jag ordentligt imponerad.
  Visst är det kul att någon gör nått i alla fall, men man kan ju oroa sig över att det mest bara blir ett ihåligt ställningstagande.

 3. Det är inte konstigt egentligen. Det finns en gammal tradition i USA av konflikt mellan ”Wall Street” och ”Main Street”. Så länge ockupanterna bara riktar sig mot finansmaffian – ”banksters” som dom kallas i USA – finns det säkert vanliga bolag som är beredda att spela med. Finansmaffian sätter ju alla i skuld, även andra bolag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s