Internet, alltid steget före kapitalet

Sedan 1:a september betalar vi en kopieringsavgift om vi köper en extern hårddisk eller ett usb-minne. Intresseorganisationen Copyswede har nämligen övertalat elektronikbranschen att ta en extra avgift av sina kunder eftersom de utgår från att alla som köper minnen och diskar fyller dem med upphovsrättskyddat material och låter familj och vänner ta del av det. Avgiften är tänkt som en kompensation för uteblivna intäkter.

Men oroa dig inte. Eftersom du faktiskt har betalat för att sprida har några som kallar sig Swedecopy varit vänliga nog att underlätta själva spridandet. Du kan nu med enkla medel göra precis vad du betalat för. Dela med dig till familj och nära vänner.

7 reaktioner på ”Internet, alltid steget före kapitalet

 1. Låter fasligt likt det där som kom för några år sen, vad hette det… OneSwarm. Vad blev det av det? Det har man inte hört mycket om sen det introducerades. Det låter som precis samma grej, att man delar med folk man litar på, men det har jag för mig var tänkt att vara bakåtkompatibelt med bittorrentprotokollet.

 2. Vet inte så mycket om One Sworm. Men det här initiativet är väl inte bara legalt utan även en sorts tjänst man faktiskt betalat för. Ska bli mycket intressant att se vilka reaktionerna blir.

 3. Konstig start på inlägget: Copyswede har ju inte övertygat branschen att ta ut en avgift av sina kunder, Copyswede tar ut avgiften av branschen. Att sen branschen låter sina kunder betala kalaset är en annan sak.

  Swedecopy kan ju inte vara mer än en ploj. Det är ju inget nytt. Privatkopiering får ju ske. Swedecopy bidrar inte med något nytt alls.

 4. Jo OneSwarm använder bittorrent-teknik. Är lite bökigare att använda. Man måste installera programvara på sin dator och hålla reda på sin nyckel, som man delar ut till sina vänner. Dessutom måste vännerna vara online och köra oneswarm-programvaran för att man skall kunna komma åt filerna.

  Men jag håller på och kikar på andra sätt, både för personer att tillgängliggöra sin musik och för att host:a själva låtarna (upp- och nedladdning samt streaming) så att det blir redundant. Apache Hadoop?

  Om någon har tips, kommentera gärna på följande ticket:
  http://sourceforge.net/p/swedecopy/tickets/6/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s