Men skulle du ”stjäla” en bil? Nej, men däremot mat, medicin och kläder.

Kommer du ihåg den oerhört irriterande propagandafilmen som jämförde fildelning med bland annat bilstöld? Den fick nyss en ny dimension. Bokstavligt talat.

Sedan en tid tillbaka finns nämligen en helt ny sektion på The Pirate Bay kallad ”Physibles”. Det är en sorts ritningar till sakskrivare, eller 3D skrivare som de också kallas. Med hjälp av en physible kan den som har en sådan skrivare skriva ut exempelvis en Chevrolet Chevelle Hot Rod av årsmodell 1970. Så numera kan du faktiskt ladda hem en bil.

Lugn. Det går att ladda ner vettiga saker också. Tekniken är ny men inom en snar framtid kommer det gå att skriva ut allt mer användbara saker.

Min främsta invändning mot fildelning – att det inte går att ladda ner mat, kläder, redskap, medicin och så vidare – kommer snart att vara överspelad. Det solidariska, miljövänliga och antikapitalistiska fenomenet fildelning sprider sig utanför nätet.

Eller som TPB själva uttrycker det:

The benefit to society is huge. No more shipping huge amount of products around the world. No more shipping the broken products back. No more child labour. We’ll be able to print food for hungry people. We’ll be able to share not only a recipe, but the full meal. We’ll be able to actually copy that floppy, if we needed one.

Internet är en av de viktigaste innovationerna i mänsklighetens historia. Fildelning det bästa sättet att använda det och samtidigt en av alla sprickor i den allt mer krackelerade kapitalismen. Så ladda gärna hem något att banka med.

18 reaktioner på ”Men skulle du ”stjäla” en bil? Nej, men däremot mat, medicin och kläder.

 1. Jag fattar fortfarande inte riktigt det här med 3D-skrivare etc. Kan inte någon förklara pedagogiskt? Kommer man att kunna kopiera ”stora” saker? Är det om fem år eller om femtio?

 2. Man kan redan nu skriva ut mindre och fullt funktionsdugliga saker. Bland anat de festa delarna till en ny skrivare. Ska leta mer information och återkomma.

 3. För att kopiera stora saker måste antingen vara isärtagbara eller så måste man ha en stor scanner. För att få en 3D-skiss att skriva ut måste man alltså antingen scanna saken i 3D eller använda ett modellprogram (ex Skeinforge) och rita saken man vill skriva ut. Men i teorin är det inte omöjligt att skriva ut hur stora saker som helst, om de är monterbara eller du har en stor skrivare. Skrivaren kan ju inte skriva ut saker/delar större än sin skrivrum.

 4. En begränsning, i alla fall just nu, är att de 3D printers som man skulle kunna ha hemma printar i plast. Man kan alltså inte printa ut en AK47 för att göra sig redo för revolutionen.

  Och det behövs ju fortfarande oljeborrplattformar, oljetankers, raffinaderier och kemifabriker för att tillverka ”printerpappret”.

 5. Jag fattar inte heller det tekniska bakom detta, känner mig således som en gammal tant, men frågar ändå. Hur ska en kunna skriva ut mat, rent praktiskt? Måste inte skrivaren laddas med materia, motsvarande bläck och papper, för att kunna skriva ut? Eller är detta magi på riktigt?

 6. Men visst kan man än så länge bara skriva ut i plast? Det känns som steget därifrån till mat och medicin är ganska milsvitt.

 7. Att skriva ut mat låter fruktansvärt långt borta och dessutom opraktiskt. Det behövs fortfarande råvaror (för nuvarande plaster väl?) och jag kan inte se poängen i att karva ut en maträtt ur matråvaror med hjälp av en 3d-skrivare. Det är inte replikatorer vi pratar om.

 8. Än så länge är det främst plast det handlar om. Men försök görs med andra material, som just mat:

  http://www.smartplanet.com/blog/business-brains/3d-food-8216printing-coming-to-a-kitchen-near-you/12548

  Och framtiden är inte så lång bort som man kanske kan tro:

  http://www.msnbc.msn.com/id/21253196/ns/technology_and_science-innovation/#.Tzz-tJhlXEc

  ”Scientists already use inkjet cartridges to ”print” stem cells into exacting patterns, and now engineers are taking the technology to a whole new dimension — quite literally — by exploring ways to print 3-D structures of cells.”

  Visst kommer det att behövas någon typ av råvaror, kanske i form av stamceller när det gäller organiska saker. Det kommer också att behövas el för att driva skrivaren och så vidare. Det är varken trolleri eller evighetsmaskiner. Men en tekonologisk revolution icke desto mindre.

 9. 3D-skrivande handlar i samliga fall om funktioner som skapas genom formgivning utifrån. Mat blir därför inte så intressant eftersom dess funktion inte kommer av att den är formgiven på ett viss sätt. Till skillnad mot exempelvis ett mekaniskt system eller något som måste vara ergonomiskt gångbart. På frågan om att printa hus osv så har det redan gjorts, men inte heller där kommer 3d-skrivaren till sin rätt. Vad den är bra på att att göra komplexa former väldigt exakt. Så att skriva ut en fyrkantig vägg är bara slöseri med energi. Däremot kanske det kan vara värt att skriva ut en anordning som gör att hus kan sättas ihop av väldigt billiga och tillgängliga material men ändå bli hållbara. De där små finurliga tilläggen i en design kan 3d-skrivande var väldigt bra för.

  Om 3d-skrivandet skulle bli lika utbrett som fildelning skulle det stämma att det inte skulle behövas transporter eller varuhus med produkter. Däremot skulle det bli feta resource wars över vad för material man nu skriver ut med. Vanligt nu är plast baserade på fossil olja eller majsolja. Förhoppningen hos många är att det ska komma metod och material för att kunna återanvända vad man skriver ut och smälta ner det till råmaterial-form igen. Då kan man tillverka något, använda det så länge det behövs och sen gå tillbaka till ursprungsformen och skapa något nytt med det. Allra bäst vore om man skulle kunna odla råmaterialet i sitt närområde förstås. Och givetvis ha det ätbart också!

 10. Ang. stamcellsskrivning så är det coolt för det förenar två grejer som är cutting edge och det är dels 3d-skrivning och dels material som växer likt organiskt material. Eller snarare, det ÄR organiskt material med styrt på något vis. Fördelen med organiska material som växteer och djur är att de skapar sin form genom KOD istället för som icke-organiska material där energi påförs utifrån (tänk en smed som hettar upp och sen hamrar en metall till sin form). Denna egenskap hos organiska material gör att de kan skapa väldigt komplexa former utan att använda mycket energi alls. De tar bara den energi som behövs för att växa för stunden. Ingen överflödsenergi går förlorad.

 11. Föreställer mig att man kan bygga vad som helst, men att materialet är skört och allmänt kackigt. Framtiden blir fränt designad men allt går sönder hela ti´n vilket är irriterande men samtidigt en ständig källa till komik (dråpliga situationer i trafiken osv).

  Man kan tänka sig att open source-medicin och så vidare kan få intressanta effekter…

 12. Gurra: Det ligger någonting i den föreställningen. Ofta när det lanseras att ett nytt material har lyckats 3D-skrivas, exempelvis trä, ben eller metall, så rör det sig ofta om att detta material krossats till pulver och sen i 3D-skrivandet sätts ihop med ett klistermaterial. Då är det ju bara så starkt som klistret och inte det ursprungliga materialet som ju får sina egenskaper genom sin struktur snarare än dess molekylära innehåll.

 13. När vi skriver ut mat kommer vi nog primärt att använda det för att skriva ut färdigrätter (som i Star Trek). Att skriva ut ett par kilo ris eller en limpa är – som monki påpekar – lite slösaktigt. Man behöver ju ändå fylla på materialet. Redan idag kan man skriva ut i majsstärkelse. Är inte det ätbart? Inte så nyttigt dock. Men det går att odla själv och det komposterar bra.

  På tal om begränsningar. Här är en artikel om framtidens husbyggande. Ja, det är relevant. Titta själva! http://www.txchnologist.com/2012/printing-a-home-the-case-for-contour-crafting

 14. Gurra och monki; Med dagens skrivtekniker finns det ju en uppenbar, inbyggd skörhet: värme. Alla 3D-skrivare jag sett smälter sina material i skriften. Därför kan ju materialen sällan ha särskilkt hög smältpunkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s