The Ulf Kristersson strikes back

Ulf Kristersson har haft det jobbigt ett tag. Han har varit tvungen att backa lite grann när det gäller utförsäkringarna.

En gång i tiden skulle de sjukskrivnas arbetsförmåga prövas mot ”normalt förekommande arbeten på arbetsmarknaden”. Alliansen drev igenom en ändring så att de istället skulle prövas mot ”arbete på den reguljära arbetsmarknaden”.

På ren svenska betyder det här att sjuka en gång i tiden skulle testas mot jobb som faktiskt förekommer medan de numera testas mot jobb som inte nödvändigtvis måste finnas i det vi vanligen kallar verkligheten. Detta har fått fullkomligt vedervärdiga konsekvenser. Som exempelvis då en svårt muskelsjuk man utfösäkrats och uppmanats söka jobb där man ligger ner.

Riksdagen har velat ändra tillbaka till de gamla reglerna. De har också fattat beslut om detta inte bara en, utan två gånger. Ulf Kristersson har struntat i besluten så länge han vågat. Det var först efter ett hot om misstroendeförklaring han gick med på att lyda Riksdagen och ändra tillbaka.

Men skam den som ger sig. Ulf Kristersson har en lydig dräng i Jan Larsson på Försäkringskassan, som just nu arbetar på att ta fram nya regler som kommer att göra det möjligt utförsäkra fler igen. Eller som han uttrycker det själv:

– Med den här metoden kommer vi att se mindre av diffusa sjukskrivningar som bara löper vidare.

Inte nog med det. Kristersson får dessutom hjälp av husorganet Dagens Nyheter med att hajpa det nya systemet. Under den glada rubriken ”Fler kan arbeta med ny bedömningsmetod” avstår man från att ställa en enda kritisk fråga eller ifrågasätta reformen på annat vis. Jag orkar inte gå in på några detaljer. Det  journalistiska haveriet  hade dessutom kunnat undvikas med en bättre rubrik som exempelvis:

  • Fler ”kan” arbeta med ny bedömningsmetod
  • Fler kan ”arbeta” med ny bedömningsmetod
  • Fler kan ligga ner och arbeta med ny bedömningsmetod
  • Fler kan utförsäkras med ny bedömningsmetod
  • Riksdagens beslut kan kringgås med ny bedömningsmetod
  • Fler kan få socialbidrag eller ingen ersättning alls istället för sjukpenning med ny bedömningsmetod

Medan skrattet fastnar i halsen smider Ulf Kristersson troligen nya planer för landets sjuka…

 

 

3 reaktioner på ”The Ulf Kristersson strikes back

  1. Helt sinnessjukt. Läste (minns inte exakt var, tror det var en insändare i Aftonbladet eller Expressen) att detta dessutom slår extra hårt mot kvinnor, då man för vårdyrken oftare gör fantasifulla ombedömningar av diagnoser… som grundar sig på medicinska ”rådgivare”… och eftersom dessa ”rådgivare” bara är just det och inte beslutsfattare, så kan de inte heller ställas ansvariga… ändå baserar man sina beslut på dem.

    Förslitningsskador efter decennier av lyft och stress värderas kanske inte lika högt som verkstadsolyckor och dylikt…? i alla fall… Glad 8 mars från Alliansen…!

  2. Det är ändå lite koolt att leva mitt i ett sådant s p e k t a k u l ä r t nyliberalt experiment, kan jag inte låta bli att tycka ibland. Eller nykonservativt om du så vill. Och då är jag ändå en av de ”drabbade”. Något att berätta om för barnbarnen, liksom. ”Och då förstår ni, då slet ondskan sina fjättrar och gick över världen som en galen hund, gjorde den…” Och hunden hade hästsvans och optioner och dess namn var Molok. Ja jösses. Det var fan grejer det. Sedan, till slut, reste vi oss som en och körde ett spett rakt genom länsman och hela jävla borgerligheten, och här är vi nu. Typ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s