I Stig Dagermans fotspår

Efter påsk börjar jag som kulturredaktör för tidningen Arbetaren. Det är en stor ära att få efterträda bland andra Stig Dagerman och arbeta med en tidning som haft Moa Martinson, Birgitta Stenberg, Harry Martinson, Ivar Lo-Johansson, Victor Arendorff, Nils Ferlin, Tage Danielsson och Eyvind Johnson som medarbetare.

Jag har inga planer på att försöka axla Dagermans mantel. Tänker heller inte sätta min fot i något garage. Däremot tänker jag försöka göra väldigt bra kultursidor.

Jag har inga ambitioner att bevaka allt som händer. En av de viktigaste uppgifterna är snarare att hitta något vackert och passionerat i en allt djupare flod av undermålighet och sponsrade lögner. Skriva om precis vad fan som helst så länge det är bra, behandla det simpla och banala som om det vore världens viktigaste och det svåra och stora som om det vore världens enklaste.

Men framförallt sätta in kulturen i ett sammanhang. Visa att den är relevant. Sätta frågor på agendan. Rasera, riva ner, förstöra och låta något vackrare växa upp ur spillrorna. För det är ju trots allt som Bertolt Brecht säger:

Konst är inte en spegel som man håller upp mot verkligheten, utan en hammare med vilken man formar den.

Hoppas vi ses där!

 

 

9 reaktioner på ”I Stig Dagermans fotspår

  1. Grattis!

    Då får Sverige ytterligare några bra kultursidor. Aftonbladet Kultur har länge varit en ensam ö i reaktionens hav. Skönt då att Arbetaren bidrar till landmassan.

    Ska bli ett nöje att följa dig som kulturredaktör.

  2. Så jävla rätt! Arbetaren har blivit bättre på senaste och det här är ännu ett steg i rätt riktning. Syns där som sagt…

  3. Stort Grattis! Lovar följa med intresse. Jag tycker för egen del att det svåraste är undvikandet av att bli reaktiv. Märker att jag hamnar där till och från, men återvänder då till den utgångspunkt G.Bateson en gång formulerade, ”Någonstans i följden av handlingar och föreställningar kan vi vänta oss finna en klass som behandlas som om den var en av sina medlemmar; eller att en medlem behandlas som om den var identisk med klassen; eller att ett unikt drag behandlas som ett allmänt eller tvärtom”.

  4. Tack! Håller med om svårigheten att undvika reaktion. Det är tyvärr väldigt svårt att strunta i vad andra tycker och tänker. Men jag lovar att försöka. Och tack för citatet.

  5. Grattis till dig Men glöm aldrig vid bakslag Smaken är som baken DELAD. Ett bakslag är en framgång där man bevisar att man vågar.

  6. Jag läser inte papperstidningar, men: Grattis. Hoppas du redan tagit kontakt med Pontus Lundkvist. Kör ni serier rekommenderas Hanna Petersson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s