Får #NSA-gate några som helst konsekvenser?

NSA

Förra veckan avslöjade 29-årige Edward Snowden att hans arbetsköpare Booz Allen hjälpt den amerikanske myndigheten NSA att övervaka nätjättarna Google, Facebook, Yahoo, Skype, Youtube, Microsoft, Apple, Paltalk och AOL. NSA, som i folkmun kallas ”No Such Agency” på grund av sin hemliga verksamhet, har med hjälp av dataprogrammet Prism bland annat tagit del av chatter, foton, mail, videos, sökhistorik, inloggningsuppgifter samt massor med information om användarna. Inga konstigheter. En underrättelsetjänst vill givetvis veta så mycket som möjligt. Då är det mer anmärkningsvärt att övervakningen inte sker i hemlighet. Nätjättarna samarbetar enligt Washington Post frivilligt med NSA. Något nätjättarna givetvis förnekar.

Skälet till att Snowden valde att läcka informationen var att han tyckte det gått alldeles för långt. Att NSA numera har kapaciteten att övervaka i stort sett all mänsklig kommunikation. Snowden frukar dock att hans avslöjande inte kommer att få några som helst konsekvenser

Enligt Vita huset, som använt informationen bland annat för att sammanställa rapporter åt president Obama, är det bara icke-amerikaner som riskerar att bli övervakade av Prism. Något medborgarrättsorganisationer starkt betvivlar. Vad som däremot är säkert är att en amerikansk variant av talesättet ”den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta” kommer att vara mycket användbart på diverse amerikanska myndigheter framöver.

Låter det läskigt? Här hemma har vi sedan länge riskerat att bli övervakade av vår egen motsvarighet till NSA, nämligen Försvarets radioanstalt. Sedan 2008 har FRA rätt att spana på kabelburen trafik som passerar Sverige. Det vill säga det mesta som kommuniceras via telefon eller internet. FRA har till skillnad från NSA inte tillgång till servrar hos stora dataföretag men däremot större möjligheter att ta del av trafik.

Det här väcker en del frågor. Går det att lita på att information vi sprider på nätet inte faller i orätta händer? Nej, tvärtom. Det är sunt att utgå från att varenda etta och nolla vi producerar om oss själva kan komma att användas av andra. I bland är dessa andra ett företag som vill kunna producera mer träffsäker reklam. Andra gånger är det kanske hemliga polisen som undrar vad du är för skum figur. Tredje gången är det kanske någon helt annan. Bara fantasin sätter gränsen. Om du brukar snacka hemligheter i chatten på Wordfeud bör du hur som helst tänka om.

Risken att bli övervakad gäller inte bara nätet och telefoner. Handlar du exempelvis med kreditkort eller använder en sån där scanner i livsmedelsbutiken producerar du massor av information om dig själv som riskerar att användas helt utan din vetskap eller kontroll.

Jag är dock fullt övertygad om att stat och kapital alltid är steget efter och att övervakningen är en reaktion på att vi fått ha nätet för oss själva en stund. Hur tar vi tillbaka initiativet? Går det att ta tillbaka kontrollen över informationen vi producerar om oss själva och gärna också använda den på något vettigt sätt? Är alternativet att lämna sociala medier? Att skapa alternativ till dem? Att verka inom dem?

Helt klart är att allt mer av vår kommunikation kontrolleras av privata aktörer utan någon som helst demokratisk insyn eller påverkan. Helt klart är att staten kan övervaka oss effektivare än den någonsin kunnat göra, totalitära stater med överdimensionerade säkerhetstjänster inräknade. Ohämmad kapitalism med totalitär övervakning, det värsta av två världar.

Så var tar vi vägen? Alternativa strukturer finns sedan länge. Jag tänker på allt mellan fildelnings­sajter, chatkanaler på dolda servrar och små alternativ till Facebook och Twitter. Nu gäller det bara att ha en medveten strategi också. Diskutera i smågrupper under sommaren.

Ur Arbetaren #24 2013

12 reaktioner på ”Får #NSA-gate några som helst konsekvenser?

 1. Får #NSA-gate några som helst konsekvenser? Jajjemän, vi kan hoppa upp och sätta oss på att NSA och de andra kommer diskutera för och nackdelar med outsourcing och se över sina konsultavtal.

 2. Om alla regelmässigt börjar pumpa tungt krypterad info kors och tvärs i gigantiska mängder lär systemet storkna både vad gäller analys- som lagringskapacitet.

  Toppar vi det sedan dessutom med att sprida ren desinformation om våra förehavanden och preferenser lär sociala media bli en rätt tveksam källa till informationsinhämtning.

  Den riktigt illvillige kan med fördel som överkurs lägga upp publikt tillgängliga bilder på dropbox och liknande ställen där bilderna slumpmässigt har injicerats med ovidkommande data som skulle kunna förmodas bära dold information.

 3. En bekant som hade envis uppvaktning tröttnade och krypterade en bunt familjen-simpsonbilder i form av en ‘rysk gumma’ (lager på lager med kryptering där yttersta nivån har kort nyckellängd och längre och längre för varje nivå innanför). Sedan droppade vederbörande disketterna lite varstans i åsyn av barnvakterna så att dom fick sitta ett par veckor och se om nån skulle komma och hämta disketterna.

  Med stor sannolikhet gick någon av dessa disketter över Atlanten för knäckning. Skulle varit kul att överhöra samtalet när jänkarna väl ringde tillbaka med resultatet. 😛

 4. Mja. Kanske gör det nån dag när letargin behagar lätta en smula.

  Just nu är det sommar och då ska man äta bär och mest driva runt och begrunda om det är NSA som är det egentliga problemet eller om problematiken möjligen sitter en bit ovanför den och liknande inrättningar.

  Under tiden går det att använda denna nättjänst även om den är lite halvyxig vad performance beträffar:

  http://i2p2.de/

 5. Visst. Kunskapsspridning är en dygd (tror jag iallafall).

  Du råkar inte händelsevis ha mer högupplösta förlagor till dom där No-evil-jobs-affischerna ? Fick sån obetvinglig lust att dra upp några hundra ex och sätta upp lite här och där då ämnet känns mer aktuellt än någonsin.

 6. Tyvärr finns bilderna inte i högra upplösning än de jag har här på bloggen. De gjordes av annonser från Nokia som snotts från webben och inte var större än så

 7. Det är inte utan att man blit lite varm om hjärtat. Så dj-a underbara.

  OnT: Tror man skulle kunna göra en del kul grejer med dom här Raspberry Pi-korten om dessa visar sig palla för svenska vintrar. Man skulle kunna gödsla städerna med wifiutrustade solcellsdrivna såna där varje enhet fick utgöra en virtuell anslagstavla/effektförvaring. Access i flykten via förbipasserande smartphones eller datorer.

  Bör bli rätt vedervärdigt att försöka hålla koll på vem som kommunicerar med vem via såna där noder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s