Veckans tips

akwag2i2w07500-1

Bechdeltestet
I stora kulturreportaget i veckans Arbetaren kan du läsa att Folkets bio har börjat märka de av sina filmer som klarar det så kallade Bechdeltestet, som uppkallats efter sin uppfinnare, serietecknaren Alison Bechdel. Den här gången handlar det om film men det går att testa vilken berättelse som helst. Ta bara valfri berättelse och kontrollera om den:

(1) Innehåller minst två kvinnor
(2) Som pratar med varandra
(3) Om något annat än en man

Om du lägger till ”giftermål” och ”barn” under punkt 3 kan du utesluta de flesta filmer och en hel del teveserier och litteratur. Det jag tycker bäst om med testet är det fokuserar på innehållet och inte bara de som skapat verket. Kolla gärna dina böcker, filmer och tv-serier och förfäras över hur få som klarar testet. Filosofen Nina Power går ännu ett steg i boken Den endimensionell kvinnan och frågar sig om verkligheten verkligen skulle klara ett bechdeltest, vilket avslöjar ännu mer om vår samtid.

Grafiska deckare
Arbetarens medarbetare Pär Thörn har samarbetet med 23 olika tecknare och skapat lika många grafiska deckarnoveller. De finns samlade i boken Ordningen upprätthålls alltid som givits ut av förlaget Apart. Det är ofta både mörkt, uppfriskande absurt och politiskt utan att några som helst plakat hålls upp. Medverkar gör bland andra Henrik Bromander, Natalia Batista, Ragnar Persson och Josefin Svenske.

Dansk depp
Anders Trentemøller började som technomusiker men har gjort allt mellan dub och covers på legendariska danska punkbandet Sods. Ju längre karriären lidit desto mer har det märkts hur mycket han gillar The Cure, Mazzy Star, Suicide och Velvet Underground. På senaste skivan Lost samarbetar Trentemøller med en flera sinsemellan väldigt olika musiker som Marie Fisker, Jana Hunter, Ghost Society och Sune Rose Wagner. Trots alla spretiga influenser och samarbeten lyckas han inte bara skapa en helhet i sin egen högst personliga stil utan också årets bästa skiva så här långt.

Ur Arbetaren #44 2013

2 reaktioner på ”Veckans tips

  1. Tycker Bechdel-testet är väldigt illustrativt (och Nina Powers utvidgning av det till verkligheten är klockren). Läste kritik av testet som menade att det inte alls säger något eftersom exempelvis Lola Rennt inte klarar det, men även om jag gillar Lola Rennt så kan jag inte låta bli att fundera över varför det i princip bara finns EN enda kvinna i filmen, även om denna kvinna gör upp med en del stereotypa föreställningar om kön…

  2. Håller med! Och en film med en kvinna som har en massa positiva egenskaper är ju inte nödvändigtvis feministisk. Zizek har ett intressant resonemang där han tar upp fenomenet att heterokillar ibland skryter om att deras tjejer är starka, smarta eller whatever och att det underförstått betyder ”till skillnad från andra kvinnor”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s