Whatever, whatever the fifth of November

rtx114wd

Efter Che-Guevara-t-shirts måste Guy-Fawkes-masker måste vara den mest sålda produkten med ”revolutionär” image någonsin. Det finns knappt en demonstration nuförtiden där det inte dyker upp unga män med masker. Särskilt inte om manifestationen genomsyras av konspirationsteorier. Idag är det dessutom Guy Fawkes dagen.

Vem han var? Fawkes var en katolsk extremist som försökte spränga det brittiska parlamentet, ledamöterna samt kung Jakob I av England i luften 5 november 1605. Han påstås vara den enda människa som någonsin kommit in i ett parlament med ärliga avsikter. Dock misslyckades han med själva dådet. Däremot har han satt rejäla avtryck i populärkulturen.

TS Elliot och Charles Dickens refererar till honom i flera texter. Det sägs också att huvudpersonen i Ray Bradburys bok Fahrenheit 451, en viss Guy Montag, inspirerats av Fawkes. Texten ”Guy Fawkes was a genius” är ingraverad i vinylen på The Smiths skiva The Queen is Dead. I Plastic Ono Bands låt ”Remember” sjunger John Lennon “remember, remember, the 5th of November”. Indiebandet Carter the Unstoppable Sex Machine släppte en singel 1995 som heter Born On The 5th Of November.

I serien V for Vendetta uppmanar karaktären V alla medborgare att ansluta sig till honom utanför parlamentet den 5 november. I filmatiseringen av serien bär V dessutom en Guy-Fawkes-mask. V är för övrigt en finsmakare av rang som gillar allt mellan Goethe, Motown, William Butler Yeats och Velvet Underground.

Remember, remember the fifth of November,
the gunpowder, treason and plot.
I know of no reason, why gunpowder, treason
should ever be forgot
Guy Fawkes, ’twas his intent
to blow up king and parliament.

Varför jag berätta det här? Ingen aning.

5 reaktioner på ”Whatever, whatever the fifth of November

  1. Det kanske bör ses som en insats för folkbildningen, ett slags chautauqua om man så vill.

    Valet av symboler präglas rätt ofta av estetiska aspekter snarare än nån djupare reflektion över historien. Å andra sidan kanske det när allt kommer omkring inte är så viktigt utan räcker en bra bit med bara Fawkesflinet som varumärke. Däremot kommer det behövas avsevärt mer i form av mål och strategier om Anonymous på sikt ska kunna bli en kraft att räkna med.

  2. Håller helt med dig. Kan till och med tycka att Fawkes-masker och Che-tröjor fyller en funktion initialt. Men sen gäller det givetvis att ha någon typ av politik också.

  3. Che hade f.ö. inte speciellt stor folklig förankring i Bolivia. Det där var till stor del en halvprivat egotripp fullt i klass med dom förvirrade tyskarna i RAF. Hade han haft förankring hade det sannolikt inte slutat som det gjorde.

    Men bilden är bra. 😛

  4. Tja, en hel generation hade mist en symbol förstås … 🙂

    Vägen till helvetet är stensatt med goda föresatser (och nerskräpad med pissiga analyser).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s