Sjöstedt kastar röster i glashus

6l7gvlk2xygl6u

Jonas Sjöstedt tycker att en röst på Feministiskt initiativ är bortkastad eftersom de ”nog inte kommer in i varken parlament eller riksdag”. En märklig kommentar. Jag undrar hur Sjöstedt ser på ”kamrat fyra procent”, de personer som vid flera val ”kastat bort” sina röster genom att taktikrösta på ett parti som annars kanske inte kommit in i riksdagen. Nämligen Sjöstedts eget.

Kanske känner han sig hotad. Bland Feministisk initiativs företrädare återfinns ju Vänsterpartiets överlägset mest framgångsrika partiledare genom tiderna, Gudrun Schyman. Under vars ledning Vänsterpartiet dessutom lyfte av egen kraft istället för att som nu vara beroende av att Socialdemokraterna gör bort sig. Kanske skrämmer utvecklingen i Danmark, där det förhållandevis nya vänsterpartiet Enhedslisten sprungit ikapp, om och varvat Vänsterpartiets trötta systerparti Socialistisk Folkeparti. 

Att Feministiskt initiativs framgångar senaste tiden skulle bero på att Vänsterpartiet inte är tillräckligt bra när det gäller jämställdhet avfärdar han hursomhelst på ett arrogant vis. Enligt Sjöstedt finns det inget annat parti i Sverige eller EU som jobbat så mycket med jämställdhet. Synd bara att alla väljare inte uppfattat hur förträffliga Vänsterpartiet är på området. SIFOs senaste väljarundersökning visar exempelvis att endast KD har mindre stöd än Vänsterpartiet bland kvinnor som saknar gymnasieutbildning.

Vilka röster som blir bortkastade återstår hursomhelst att se. Röster på ett Fi som inte kommer in i riksdagen, men sätter jämställdhetsfrågor på dagordningen och pressar andra partier? Eller ett V som når så stora framgångar att de till och med får sitta i en regering och kompromissa bort all vänsterpolitik? Jag misstänker att vi får anledning att återkomma om detta.

5 reaktioner på ”Sjöstedt kastar röster i glashus

 1. Gudrun Schyman var bra som partiledare men att hon fick Vänsterpartiet att lyfta av egen kraft är väl ändå inte sant. Rekordvalet ’98 (därefter dalade stödet markant) är väl ändå en direkt konsekvens av Socialdemokraternas svångremspolitik.

  Enhetslistan är Vänsterpartiets systerparti i Danmark. Också alltså. Tänk, två systrar. Har FI några framgångar på sistone? De dyker aldrig upp på de större mätningarna, jag antar att de klumpas ihop under övriga. Däremot har Schyman varit med i media mycket på sistone.

  Överhuvudtaget är det inte märkligt att Jonas Sjöstedt tycker att det är bortkastat att rösta på något som är mindre än Vänsterpartiet. Det har väl varit Vänsterpartiets permanenta linje sedan 1917. Nog med splittring på vänsterkanten.

 2. Exakt vad som fått V att lyfta kanske går att diskutera. Upplever dock att S då var betydligt mindre höger än idag. Och Schyman nådde dessutom betydligt högre höjder och andra väljargrupper, medan V idag främst tycks tilltala missnöjda sossar (vilket blev tydligt kring Juholt-affärerna).

  Är också medveten om att V gärna surfar på Enhedslistens framgångar. Något officiellt systerparti är de, till skillnad från SF, dock inte.

  Håller med om det där med att det borde vara nog med splittring. Berätta det gärna för Jonas också.

 3. Jag har säkert fel när det gäller Enhetslistan, måste ha misstolkat vad som sagt från V.

  Valframgångarna på 90-talet byggde till stor del att man lyckades nå arbetarklassen. Idag är Vänsterpartiet på extremt låga nivåer när det gäller väljarsympatier inom LO-kollektivet. Det är under tio procent idag, ’98 var det runt 25 %. Vänsterpartiets framgång då byggde helt och hållet på att man fick med sig missnöjda socialdemokrater. Tyvärr misslyckades partiet med att förvalta förtroendet och det är uppenbart att förtroendet saknas än idag.

 4. Vad vi kan konstatera är att Schyman mer än fördubblade Vs röster och att en stor mängd väljare både kom och gick med henne.

  Hur förklarar V själva det tappade stödet inom LO-kollektivet? Detta är mycket intressant tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s