Kommer du ihåg TTIP?

iovk8sieu1j9yw-1

För några veckor skrev jag om ”frihandelsavtalet” TTIP och de privata processer som kallas ISDS och ger företag rätt att stämma länder när de menar att profit uteblivit. Glädjande nog har det varit en hel del diskussion kring detta på sista tiden. Både i media och bland politiker. Ett exempel är är en interpellation från Vänsterpartiet. Jonas Sjöstedts fråga till Carl Bildt är en bra sammanfattning av vad det handlar om. Han skriver bland annat:

Det som kanske särskilt är oroväckande är att det innehåller möjligheter för företag att kräva kompensation av stater för utebliven vinst, så kallade ISDS-klausuler. Liknande klausuler har använts av Philip Morris för att stämma Australien när de ville ha hårdare tobakslagar. Vattenfall hänvisade till sådana klausuler när de krävde kompensation av Tyskland för att de efter Fukushima vill avveckla kärnkraften. När Slovakien ville reglera vinstintresset i sjukförsäkringen stämdes de av företaget Achmea eftersom deras framtida vinstmöjligheter då påverkades.

 

2 reaktioner på ”Kommer du ihåg TTIP?

  1. Skruvat.

    Dock ser jag en hel del intressanta möjligheter att ställa till rejäl oreda i rådande lagstiftning med ett sådant regelverk om det skulle råka bli verklighet.

    Förmodligen skulle man kunna leva ganska gott på att enbart identifiera möjliga case och sen driva processer mot staten så det ryker för olika företags räkning. Sannolikt lär behovet av att ens producera nåt vara obefintligt, än mindre att ha en bärkraftig affärsidé.

    Det är väl f.ö. ingen högoddsare att upphovsrättsindustrin lär komma att bli först ut.

  2. Misstänker att detta redan hänt. Frågan är hur lätt det är. Hitta på något som en vet inte kommer att godkännas och sedan stämma staten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s